AMSTERDAM/DEN HAAG - Op 17 maart 2021 zijn de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Echter kan dat wel in Corona tijd, de opkomst/bijeenkomst van meer dan zoveel mensen op een plek?


Parlement.com presenteert voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de website TKverkiezingen.com. De website is een verkiezingsspecial die onafhankelijke informatie over de komende verkiezingen aanbiedt.

Er zijn maar liefst 89 partijen bij de Kiesraad geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Pas op de dag van de kandidaatstelling, voor de komende verkiezingen, dat is 1 februari 2021, blijkt hoeveel partijen daadwerkelijk met de verkiezingen kunnen meedoen: namelijk zij die aan alle ‘eisen’ voldoen..

In de Verenigde Staten werd door Corona, plots zonder algemeen overleg, in sommige staten wel toegestaan dat er per post gestemd kon worden. Dit is een van de redenen dat oud President Trump deze stemmen ‘ongeldig’ verklaard wilde hebben.

We kennen het gegeven ‘per post stemmen’ in Nederland, in plaats van machtigen of zelf langsgaan, niet behalve als je in het buitenland woont. Deze groep Nederlanders kunnen, als zij zich 6 weken van te worden laten registeren om te stemmen(dus nu), per post stemmen. Ook kan digitaal stemmen voor deze verkiezingen (nog)niet.

Dreigt er in Nederland nu ook een ‘Amerikaanse nood-oplossing’? Want hoe kun je een corona lockdown in januari t/m februari 2021 houden, met een avondklok zelfs erbij en toch verkiezingen op een normale manier op 17 maart 2021 willen houden? Wordt het dan een lagere opkomst of een coronadag met superbesmettingsmogelijkheid en een uitbraak landelijk enkele dagen later?

De stemlokalen zitten vaak in scholen, juist daar schijnt het coronavirus flink rond te waren. Wat als kwetsbare ouderen willen stemmen en nu met jongeren verplicht in een ruimte moeten komen? Of de hoeveelheid mensen die met elkaar moeten staan wachten in niet-geweldig geventileerde ruimtes? Terwijl nu gevraagd wordt uit elkaars buurt te blijven….

Het lijkt niet de makkelijkste verkiezing te worden.. Er gaan stemmen op: “Moeten de verkiezingen 2021 niet uitgesteld worden om een eerlijke verkiezing voor elkaar te krijgen?