AMSTERDAM - Met een datingsite nieuwe ontmoetingen initiëren en tegelijkertijd de stad schoonmaken. Rosa Leijdekkers bedacht het en won met dit idee, dat ze Trashdating noemt, de juryprijs voor het beste idee voor een schoon Amsterdam.

Benjamin Paschenegger en Natasja Ligthart wonnen met the Sound of trash de publieksprijs. Zij willen jongeren stimuleren Amsterdam schoon te houden door een sensor in afvalbakken die geluid maakt.

Zeven ideeën

Op 27 november pitchten zeven Amsterdammers hun ideeën voor een schonere stad in de Beurs van Berlage. De jury beoordeelde de ideeën aan de hand van drie criteria: de ideeën moeten verbinding leggen met de stad, uitvoerbaar en innovatief zijn. De jury koos voor Trashdating omdat dit idee de stad zichtbaar schoner maakt, dat samen met andere Amsterdammers doet en de activiteit voor herhaling vatbaar is.

Troepvissen, trashbingo en strandjutten

Volgens Rosa moet het opruimen van afval zo leuk worden dat mensen het voor hun plezier gaan doen. Trashdating.nl is al gestart en organiseert activiteiten als troepvissen, trashbingo en strandjutten. Ze wil graag nog veel meer activiteiten organiseren. Een groot trashevenement lijkt haar te gek, ze wil een trend zetten.

Holle Bolle Gijs

Benjamin en Natasja richten zich vooral op jongeren. Zij lieten zich inspireren door Holle Bolle Gijs uit de Efteling en bedachten een sensor in een afvalbak waar geluid uitkomt. Door in de afvalbak ook recyclevakken te maken, worden meerdere doelen bereikt. Met een bijgeleverde app kunnen jongeren ook zelf muziek aandragen voor de afvalbakken.

Winnende idee wordt uitgevoerd

Amsterdammers zijn in het afgelopen jaar gevraagd mee te denken over oplossingen voor een schone openbare ruimte. Uit 130 inzendingen zijn acht ideeën geselecteerd. Zeven ideeën werden in de Beurs van Berlage gepresenteerd aan het publiek en een jury bestaande uit bewoners, bestuurder en ambtenaren. Het winnende idee wordt daadwerkelijk uitgevoerd.