Door de corona-uitbraak leven we momenteel in spannende en onzekere tijden. Zeker mantelzorgers van mensen met dementie zullen dit ervaren. Bijvoorbeeld doordat andere familieleden nu even niet op bezoek kunnen komen om hen te ondersteunen, of doordat de dagbesteding is stopgezet.

Samen met thuiszorgorganisatie Zuster Jansen geven we mantelzorgers daarom enkele tips om hun belangrijke zorgtaken vol te blijven houden.

Beperk onrust en stress
Voor mensen met dementie is dit een zeer ingewikkelde tijd. Afhankelijk van het stadium van de dementie, zal uw naaste niet altijd begrijpen wat er nou precies gebeurt in de wereld. Wel kan uw naaste gevoelens van spanning en stress aanvoelen en overnemen. Het is daarom cruciaal dat zij niet de hele dag worden blootgesteld aan deze crisis. Zet daarom niet de hele dag het nieuws uit. Het is goed om uit te leggen waarom (klein)kinderen momenteel even niet op visite kunnen komen en waarom activiteiten zijn afgezegd, maar leg hier vooral niet de hele tijd de nadruk op.

Dagelijkse structuur is cruciaal
Voor mensen met dementie is het erg belangrijk om een dagelijkse structuur te hanteren: ook in tijden van corona. Probeer het leven daarom zoveel mogelijk door te laten gaan op de manier waarop uw naaste dit gewend is. Zo wordt stress zo veel mogelijk vermeden.

In het bijzonder de kwetsbare onder ons, worden zo veel mogelijk geadviseerd om binnen te blijven. Dit om eventuele besmettingen te voorkomen. Ga daarom op zoek naar andere leuke activiteiten die jullie samen binnenshuis kunnen doen. Bak bijvoorbeeld een lekkere taart, leg een puzzel of kijk een oude film. Hou daarnaast zo veel mogelijk contact met uw familieleden en vrienden, bijvoorbeeld door te videobellen. Zo weet uw naaste met dementie dat zij/hij niet vergeten is.

Vraag op tijd om professionele hulp
Juist nu kunt u niet zomaar om hulp vragen van anderen en dat kan als mantelzorger best zwaar zijn. Zeker wanneer uw naaste in de laatste fase van dementie is beland, kan overbelasting daarom al snel op de loer liggen.

Als u uw naaste niet naar een verpleegtehuis wilt sturen, kan de 24-uurs zorg van Zuster Jansen kan u de uitkomst bieden. Het particuliere thuiszorgbureau kunnen u namelijk de ondersteuning bieden die u nodig heeft. Geheel aangepast aan uw voorkeuren en uw behoeften. Zuster Jansen werkt met kleine zorgteams (van maximaal 5 personen) en houdt zich aan alle noodzakelijke richtlijnen van het RIVM. U kunt dus veilige en goede zorg verwachten en de ondersteuning die u juist op dit moment zo hard nodig heeft.

Wilt u meer weten over particuliere thuiszorg in Amsterdam en omgeving? Neem dan telefonisch contact op of vul het contactformulier in op de website van Zuster Jansen.