AMSTERDAM - Amsterdam is een kleurrijke stad met een dynamisch stadshart en een wirwar van grachten. Hier is een woningontruiming regelen niet altijd even makkelijk. De smalle straten die begrensd worden door water zijn niet eenvoudig om doorheen te navigeren. Daarnaast zijn de kenmerkende grachtenpandjes erg smal en hoog wat het verplaatsen van groot meubilair door een trappengat moeizaam of onmogelijk maakt. Verhuizen of een woning ontruimen in Amsterdam zal daarom goed overdacht moeten worden. Hieronder enkele tips of ideeën om mee aan de slag te gaan.


1. Een ontruimingsbedrijf het werk laten doen

Dit is een inkoppertje natuurlijk, maar wel een belangrijke. Wellicht wil je een derde partij het liefst zo veel mogelijk vermijden vanwege de kosten die het met zich meebrengt of omdat je er tegenop ziet dat vreemden jou onder privé omstandigheden zien. Maar daarentegen bezorgt het wel een hoop rust en hoeft het niet zo veel te kosten als je misschien denkt. Verderop lees je hoe je kunt besparen op de kosten. Een woningontruimingsbedrijf heeft in de eerste plaats ervaring met en beschikking over de nodige materialen zoals vervoersmiddelen, verhuisliften, spanbanden, dozen, en meer. Door de ruime ervaring met de uiteenlopende situaties waar een ontruimer dagelijks mee te maken krijgt, denk aan overlijdens, een faillissementen of uithuiszettingen, komt het respect en begrip als vanzelf. Dat bespaart de moeite om een gevoelige situatie uit te leggen en kan wat van de emotionele druk wegnemen.

2. Gebruikmaken van de hijsbalk op Amsterdamse geveltjes

De middeleeuwse gevels in Amsterdam hebben vaak nog een werkzame hijsbalk helemaal bovenaan de gevel zitten. In vroeger tijden werd hier een katrol en touw aan gekoppeld om zware goederen, voornamelijk handelswaar, naar een hogere verdieping te tillen. Hierdoor zijn de middelste ramen vaak breder, omdat hier voorheen luiken hebben gezeten voor de voorraadruimtes of pakzolders. In het verleden was het al handig om tonnen en kisten daarmee omhoog te hijsen, maar vandaag de dag zijn ze net zo effectief. Je kan bij een woningontruiming in Amsterdam of verhuizing grote spullen door middel van de hijsbalk uit de ramen naar beneden tillen. Dat scheelt weer het huren van een verhuislift. Als je nu geen katrollen of touwen hebt kan je die voor een schijntje huren. Voor €10-20 euro kan je die al voor een hele dag gebruiken.

3. Vervoer via het water

Het is misschien wat ongebruikelijk, maar wel mogelijk in Amsterdam. Logistiek is deze stad van oudsher eigenlijk ingericht voor transport over water en niet per se via nauwe straten. Hierdoor blijft vervoer over het water ook heden ten dage een rendabele oplossing. Door de vele grachten beschikt men over de optie om inboedel te vervoeren over het water. Dit zal met name handig zijn als er bepaalde straten zijn afgesloten vanwege verbouwing of wanneer er evenementen in de stad plaatsvinden waardoor verkeer op de wegen potdicht zit.

4. Plan van tevoren

Het laten slagen van een woningontruiming zonder dat er te veel stress bij komt kijken is een uitdaging. Niet alleen doordat er een grote kans is dat men al door de huidige omstandigheden die de aanleiding van de ontruiming zijn van slag is, maar ook door al het regelwerk dat erbij komt kijken. Zoals gezegd kan je het woningontruimen overlaten aan een ervaren partij. Echter kan je zelf ook nog een hoop doen om alles in orde te brengen. Zo zal je zelf moeten bedenken welke eindbestemming de ontruimde inboedel krijgt. Sla je het ergens op? Wordt het weggedaan? In dat geval kan het ontruimingsbedrijf dat je helpt de gehele of een deel van de inboedel inkopen. Hierdoor zullen de totale kosten lager uitvallen. Zo bespaar je dus geld op spullen die je anders toch weg had gedaan. Door goed te plannen kan je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarnaast zijn er ongetwijfeld nog tal van administratieve zaken die in orde gebracht moeten worden zoals het opzeggen van gas, water, licht, verzekeringen, leningen, tv- en internet-abonnementen en het doorgeven van een adreswijziging. Houdt er dus rekening mee dat er meer bij een woningontruiming komt kijken dan alleen het ontruimen van het huis.