AMSTERDAM - Zestigduizend mensen hebben zichzelf op aanwezig gezet op Facebook voor de klimaatmars in Amsterdam. Of die allemaal op de Dam passen is een tweede, maar hoe dan ook belooft het vanmiddag een groot evenement te worden. Onder het mom van 'het klimaat wacht niet' willen de demonstranten een punt maken richting de regering.

De massale mars roept de politiek op te kiezen voor 'echte oplossingen' en een eerlijk klimaatbeleid. De mars begint om 13.00 uur op de Dam, maar in sommige steden begint hij al eerder. Zo hebben duizend mensen uit Utrecht aangegeven al om 9.00 uur te beginnen met fietsen naar Amsterdam.

Steun uit alle hoeken
De mars, georganiseerd door onder andere Milieudefensie en Greenpeace, trekt niet alleen de aandacht van de politiek. Zo'n vijftig maatschappelijke organisatie hebben zich bij het protest aangesloten en ook bekende Nederlanders zijn van de partij.

De mars begint met optredens van Claudia de Breij en Typhoon en ook Paul de Leeuw, Georgina Verbaan en Bert Visscher zijn aanwezig. Maar ook uit religieuze hoek is steun voor het klimaatprotest: de bisschop van Amsterdam en Haarlem geeft zijn zegen aan de menigte. Voor de protestanten is de scriba aanwezig om zijn zegen uit te spreken.