AMSTERDAM - Toen zaterdagavond het slotapplaus voor Husbands and wives in de Stadsschouwburg Amsterdam uitbrak, betrad Ariane Schluter tot ieders verrassing het podium en overhandigde de Theo Mann-Bouwmeesterring aan Halina Reijn. Schluter is sinds 2010 draagster van de prestigieuze ring.

Ariane Schluter, die de Theo Mann-Bouwmeesterring in 2010 uit handen van Anne-Wil Blankers ontving, prees Reijn met de woorden: ‘Vanavond, na ruim 6 jaar, geef ik de ring door aan een actrice die met haar emotionele en schaamteloze spel mij altijd weet te raken. Ze heeft vele prachtige rollen gespeeld, ik noem er een paar: intiem, tragisch en meeslepend in La voix humaine, intrigerend in The Fountainhead, ontroerend en onnavolgbaar in Nora, en zo grappig en ontzettend lief vanavond in Husbands and wives. Waar zij zich in het echte leven profileert, verdwijnt ze op het toneel in haar rollen en neemt ons mee naar andere werelden. Met haar persoonlijke spel en volledige overgave aan het toneel is Halina Reijn voor mij de gedroomde draagster van de Theo Mann-Bouwmeesterring. Halina, blijf vooral nog heel lang spelen en geniet ervan.’

De ring werd in 1911 als eerbetoon aan de actrice Theo Mann-Bouwmeester bij haar veertigjarig jubileum in het leven geroepen. Het was de bedoeling ‘dat zij in tijds zal aanwijzen die Nederlandsche kunstzuster, die zij de waardigste acht dezen ring na haar te dragen, opdat deze wederom, en zoo telkens iedere nieuwe verkrijgster na haar, aan de beste in haar kunst als opvolgster den ring zal geven of nalaten.’ Theo Mann-Bouwmeester beloofde dat ‘de toekenning eerlijk en onpartijdig zal zijn’ en gaf de onderscheiding in 1934 door aan Else Mauhs. De ring bleef tot haar dood in 1959 in haar bezit. Daarna kende een speciaal opgerichte stichting de ring toe aan Caro van Eyck die hem ook tot haar dood heeft gedragen. In 1980 kreeg Annet Nieuwenhuijzen van de stichting de ring als eerbetoon. Zij herstelde de oude traditie en wees in 1994 Anne-Wil Blankers aan als haar opvolgster. In 2010 gaf Blankers de Theo Mann-Bouwmeesterring door aan Ariane Schluter.

De Theo Mann-Bouwmeesterring is de hoogste onderscheiding die actrices van generatie op generatie aan elkaar doorgeven. Het ontwerp waarop een muze de belichaming van het toneelspel vormt - met in de ene hand een lachend masker en in de andere hand een masker dat huilt - is van kunstenaar Jan Eisenlöffel.

Hans Kesting, evenals Halina Reijn aan Toneelgroep Amsterdam verbonden, is sinds 2015 drager van de Albert van Dalsumring.