AMSTERDAM - Ja, dat klinkt raar: hoe echter hoe beter. Maar nu Amsterdam op 8 en 9 november oefent wát te doen na een terroristische aanslag in onze stad, kan het beter maar zo echt mogelijk zijn.

Even voor de duidelijkheid: het is een oefening, het is dus niet écht. Maar dat zegt niet dat het voor hulpverleners niet gruwelijk echt lijkt. “Aan de terrorisme oefening op 8 en 9 november in Amsterdam is alles levensecht”, vertelt Karin Damen van 2-rescue. “Met onze scenario’s en professionele acteurs Fysieke Veiligheid gaat de adrenaline bij de hulpverleners flink stromen. Zo zijn ze beter voorbereid als er echt een aanslag zou zijn.”

Soorten slachtoffer

Karin: “Wij organiseren levensechte rampen, want een hulpverlener moet tot het uiterste worden uitgedaagd. Dat kan alleen als een slachtoffer tijdens een oefening zich als een echt slachtoffer gedraagt. Onze acteurs zijn opgeleid in het uitbeelden van allerlei soorten: van iemand die licht gewond is en heel hard huilt, tot iemand die stilletjes in een hoekje op het randje van de dood zweeft.”

Rustig blijven!

“Organiseer je een oefening met 200 slachtoffers, dan schrijven wij ook 200 scenario’s. Slachtoffer 10 moet bijvoorbeeld snel worden geholpen, slachtoffer 3 kan nog iets langer wachten. Hulpverleners moeten keuzes maken. En daar letten wij op. En we letten natuurlijk op veel meer. Als een hulpverlener keihard schreeuwt dat je rustig moet blijven, dan wijzen wij hem of haar er later op dat je eerst zélf rustig moet zijn. Logisch natuurlijk, dat weet een hulpverlener ook wel. Maar correct handelen als je onder druk staat, is niet vanzelfsprekend.”

Fictie en werkelijkheid

“Soms doen er ook kinderen mee tijdens een rampenoefening. Die trainen wij spelenderwijs. Op een gegeven moment kan een kind onderscheid maken tussen fictie en werkelijkheid. Vaak gaat het om kinderen van volwassenen die bij ons de opleiding hebben gedaan. Een kind dat huilt om zijn of haar moeder die overleden is, dat doet veel met je. Omgaan met sterke emoties en dan nog juist handelen, moet je oefenen. Triest, maar waar.”

Veilig verdrinken

“Onze acteurs leren alles over het menselijk lichaam en letsel. Je moet niet naar je enkel grijpen als je moet spelen dat je een gebroken pols hebt. Je moet snappen wat een wond inhoudt. En ook veilig verdrinken is een kunst… Acteurs Fysieke Veiligheid moeten ook kunnen grimeren, want zij schminken hun eigen wond. We werken met soorten acteurs. De een is meer getraind in fysiek letsel, de ander kan beter een verward persoon spelen. Een apart soort acteur is ook nog opgeleid tot stuntman.”

Pijn om het pijn doen

“Het is een rare tijd. Je kan het zo gek niet bedenken, of een hulpverlener kan het meemaken. Mensen doen elkaar pijn om het pijn doen. Dan kun je maar beter voorbereid zijn. En daarbij ook nog: hulpverleners kunnen tegenwoordig zélf slachtoffer worden terwijl zij een ander helpen. Bizar. Ik vind echt dat ik een geweldige baan heb: hulpverleners sterken in zo goed mogelijk handelen als alles helemaal fout gaat. Zij zijn er om onze levens te redden. Hun functioneren is voor mij echt een levensdoel, zo gaat dat mij aan het hart.”

Terrorisme oefening

Op 8 en 9 november oefenen de gemeente Amsterdam, politie, Openbaar Ministerie, brandweer en de geneeskundige hulpdiensten (GHOR) samen met de Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie. Het scenario waarmee wordt geoefend is een terroristische aanslag in de hoofdstad. Er zijn géén concrete aanwijzingen dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag, maar de gemeente en de hulpdiensten bereiden zich hier wel al langere tijd op voor. Lees meer op amsterdam.nl/actueel.

Slachtoffer worden?

2-Rescue is een partner in het opleiden van (professionele) hulpverleners en het realistisch ensceneren van oefeningen. Opleiding tot Acteur Fysieke veiligheid duurt drie jaar. Vooropleiding niet nodig.
Zie: http://2-rescue.com/