AMSTERDAM - Onlangs verscheen er een uiterst originele en fraaie roman van de hand van auteur Lyda Westerink. De eerste reacties op dit bijzondere boek zijn lovend!


‘Tango met een tuinkabouter’ bevat feitelijk alle ingrediënten om een breed lezerspubliek te kunnen bekoren. Laat je echter niet misleiden door de grappige titel. De humor wordt weliswaar beslist niet vergeten, maar het verhaal kent ook veel diepgang en is overgoten met een romantisch sausje.

Het boek gaat over de bejaarde Betty Bergstra en de tuinkabouter die zij van haar moeder erfde. De tuinkabouter komt in een hoekje van haar tuin terecht omdat Betty hem stilletjes foeilelijk vindt. Op een dag is de kabouter spoorloos verdwenen en Betty ligt daar niet wakker van, totdat … ze een brief van hem ontvangt… uit Parijs.

Na al die jaren bij haar vijver te hebben gestaan, wilde hij een nieuw leven. Hij heeft echter geen idee hoe dat moet en doet een beroep op Betty’s levenservaring. Na enig aarzelen besluit ze hem terug te schrijven en dát is het begin van een betoverende, soms ontroerende en bij vlagen hilarische briefwisseling waaruit blijkt dat de tuinkabouter haar beter kent dan Betty aanvankelijk dacht. Hij zet haar aan het denken over haar leven en hij legt op zijn beurt zijn gevoelens en emoties aan haar voor over hoe hij zou willen leven. Hoe anders hij het allemaal zou willen hebben, dan het statische leven in haar tuin.

Westerink hanteert een prachtige schrijfstijl waarin zij niet alleen haar personages, een oudere vrouw en een tuinkabouter –jawel- bijzonder fraai tot leven weet te wekken, maar ook de dialogen zijn zó goed dat je denkt dat je het boek van een auteur met een enorm oeuvre in je handen hebt. Toch is ‘Tango met een tuinkabouter’ pás Westerinks’ tweede boek. Met haar eerste, ‘Wolfs muze’, debuteerde ze in 2018 en het is te hopen dat zij niet opnieuw een aantal jaar wacht met het uitbrengen van nummer drie, want deze vrouw heeft nog veel meer verhalen in zich. Met haar ongebreidelde fantasie, waarvan zij ook op haar website https://www.hetsprookjescafe.nl/ blijk geeft, kan zij nog alle kanten op.

Het blijkt bovendien dat ‘Tango met een tuinkabouter’ bijzonder goed in de smaak valt. Enkele reacties van lezers:

‘In één dag uitgelezen. Wat een prachtige briefwisseling en herkenbare situaties.’

‘Niet alleen leuk, maar ook ontroerend, vooral de laatste bladzijden.’

‘Fantastisch mooi, lief en tot nadenken stemmend boek, met humor!’

‘Mooie taal, prachtig verhaal!’

‘Een vlot geschreven verhaal waarin allerlei levenskwesties voorbijkomen als liefde, verlies, vriendschap, vergeving, de sprong in het diepe (letterlijk!), dronkenschap en romantiek in Parijse setting.’

‘Wat een heerlijk boek. Een echt buiten het gewone geschreven verhaal, in een stijl die zorgde dat ik door wilde lezen.

Lyda Westerink is schrijver en journalist. Jarenlang begeleidde ze auteurs uit het zakenleven, tegenwoordig geeft ze vanuit haar Sprookjescafé cursussen en workshops creatief schrijven. Met haar roman ‘Tango met een tuinkabouter’ wil ze het magisch denken, dat bij kinderen nog zo vanzelfsprekend is, ook bij volwassenen aan het werk zetten. Waarom je zou geloven in een tuinkabouter die je ten dans vraagt? Omdat het te mooi is om het níet te geloven, hoe oud je ook bent!

Tango met een tuinkabouter | ISBN9789463653497 | Paperback, 195 pagina’s | Uitgeverij Elikser