AMSTERDAM - De Syrische president Assad heeft na een lange oorlog grote delen van Syrië onder controle. Daarmee lijkt een einde te komen aan de oorlog. Steeds vaker klinkt de vraag of en wanneer de 6 miljoen Syrische vluchtelingen terug moeten keren naar hun land van herkomst.

In Nederland wachten de 91.000 Syrische vluchtelingen met spanning het nieuwe ambtsbericht dat aankomende zomer uitkomt af. De Nederlandse regering volgde tot nu toe de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) die Syrië nog steeds als onveilig ziet. Een nieuw ambtsbericht over de veiligheidssituatie in Syrië kan grote invloed hebben op de verblijfsstatus van Syrische vluchtelingen in Nederland.

We spreken met Flip Schüller (asieladvocaat), Saskia Baas (Danish Refugee Council) en Mohammed Alhammadi (humanitair hulpverlener) over welke gevolgen een nieuw ambtsbericht heeft op de toekomst van Syrische vluchtelingen in Nederland? We vragen ook aan Syrische vluchtelingen of ze terug willen. Zien ze een toekomst voor zichzelf in Syrië?

www.rodehoed.nl.