AMSTERDAM - Slenteraars, windowshoppers, joggers - Amsterdam is gevuld met voetgangers. En het aantal mensen dat onze stad per fiets doorkruist, is ook enorm. Het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers stijgt, net als het gebruik van de smartphone in het verkeer.

Hoewel er nog geen exacte onderzoekscijfers zijn over het verband hiertussen, is wel duidelijk dat afleiding een belangrijke oorzaak is van veel ongelukken. Het gebruik van je telefoon leidt nou eenmaal af van wat er om je heen gebeurt. Of je nu appt, belt, door je playlist scrolt of even een fotootje maakt voor Instagram. Vooral jongeren en jong volwassenen tussen de 16 en 30 jaar lijken zich weinig aan te trekken van de gevaren voor henzelf én voor andere verkeersdeelnemers.

Laat je niet afleiden

Bewustwording van het gevaar van telefoongebruik terwijl je loopt of fietst, is noodzakelijk. Van levensbelang zelfs. Dat vinden gemeente Amsterdam, het GVB en de Vervoerregio. Daarom starten wij voor deze grote groep kwetsbare verkeersdeelnemers, in Amsterdam de campagne Superbelangrijk. Met als hoofdboodschap: afleiding in het verkeer, hoe kort ook, kan ernstige gevolgen hebben. Dus telefoon in het verkeer: ff niet.

Denk na

Telefoontjes en berichten die we onderweg krijgen: iedereen vindt het superbelangrijk. Tegelijkertijd weten we ook best wel dat de meeste acties gerust even kunnen wachten tot we op onze plaats van bestemming zijn. Superbelangrijk dus dat we beter nadenken over de grote risico’s van telefoongebruik in het verkeer.

Meer informatie

Website Superbelangrijk