NEDERLAND - Behandelingen en medicatie voor het stoppen met roken vergoed krijgen. Goed idee? Het Longfonds en verslavingsarts Robert van de Graaf vinden van wel.

Van de Graaf zegt tegen Noord-Hollands Dagblad: „Roken wordt gezien als een slechte gewoonte, waar je van de verzekering een cursus en een coach voor krijgt. Eventueel een paar nicotinepleisters. Meer is het niet. Een klinische opname die ernstig verslaafden nodig hebben, wordt niet betaald.”

Zo’n intensieve behandeling zou wel vergoed moeten worden, laat Van de Graaf merken. „Ja natuurlijk. Anders gaan deze mensen dood.”

De arts wordt bijgevallen door Michael Rutgers, de directeur van het Longfonds. Samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) overlegt de Alliantie Nederland Rookvrij (waar het Longfonds deel van uitmaakt) over een Preventieakkoord, die tot een gezondere samenleving zou moet leiden. Rutgers heeft zelf voorgesteld om rokersmedicatie voortaan te vergoeden. „Dat klopt”, bevestigt de directeur. „Wij willen dat alle medicijnen buiten het eigen risico vallen.”

Staatssecretaris Blokhuis zegt dat hij met onder andere de Alliantie Nederland Rookvrij ‘tot nadere afspraken wil komen’ in een Preventieakkoord. ,,Om dat te bereiken moet er voor alle rokers die willen stoppen ook toegankelijke en effectieve zorg zijn. Eind oktober hoop ik dit akkoord te presenteren. Op de uitkomsten daarvan kan ik nu nog niet vooruitlopen’’, laat de staatssecretaris weten.