AMSTERDAM - Nu de energieprijzen de afgelopen maanden fors gestegen zijn, zien steeds meer Amsterdamse huishoudens het nut in van een investering in zonnepanelen. Je eigen groene stroom opwekken kan tientallen euro’s per maand schelen. In het bijzonder, wanneer een investering in zonnepanelen gecombineerd wordt met het laten plaatsen van een elektrische warmtepomp en bijvoorbeeld een kookplaat op inductie. Dergelijke investeringen kunnen best fors zijn, zeker nu mensen hun spaarpot zien slinken als gevolg van de inflatie. Er worden tegenwoordig verschillende oplossingen geboden, om ook met een kleinere beurs te investeren in het verduurzamen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om zonnepanelen te huren, in plaats van deze te kopen.


Salderen van groene energie minder aantrekkelijk

Bij het opwekken van groene stroom wordt dit waar mogelijk direct verbruikt door de elektrische apparaten in huis. Hetgeen niet verbruikt wordt, levert de woning terug aan het stroomnet. Men noemt dit het salderen van groene stroom. Aan het eind van iedere maand, of op jaarbasis, wordt de groene stroom die je als huishouden aan het stroomnet geleverd hebt afgetrokken van de verbruikte grijze stroom. Al tijden wordt gesproken over een aanpassingen van de regels voor het salderen van groene stroom. De verwachting is dat dit de komende jaren steeds minder interessant wordt; als huishouden zou je de opgewekte stroom direct moeten verbruiken om hier optimaal van te profiteren.

Opslaan van groene stroom in huis

Het alternatief voor het salderen van de opgewekte groene stroom is het opslaan hiervan. Er zijn verschillende partijen die hard werken aan oplossingen voor zo’n thuisbatterij. Om een voorbeeld te noemen: het Amerikaanse Tesla van Elon Musk. Met een thuisbatterij sla je een deel van de opgewekte stroom zelf op, om dit vervolgens in de wintermaanden te gebruiken. Zo hoef je minder grijze stroom af te nemen van het stroomnet, waarmee je goedkoper uit zal zijn en daarbij nog meer bijdraagt aan een duurzame wereld.

Zonnepanelen huren een interessante optie

Zoals eerder aangehaald werd, worden er ook voor mensen met minder spaargeld mogelijkheden geboden om te verduurzamen. Het huren van zonnepanelen laat je direct besparen op je energiekosten, zonder dat je een grote investering moet doen vooraf. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarbij je de opbrengst van de zonnepanelen zelf mag houden. De aanbieder hiervan zorgt voor het aansluiten van de zonnepanelen, welke in de basis zo'n dertig jaar mee zullen gaan.