AMSTERDAM - Voedingssupplementen zijn al lang niet meer weg te denken uit de sportwereld. Toch worden deze supplementen vooral geassocieerd met topsporters of sporters die dagelijks op het veld of in de sportschool staan. Uit onderzoek is echter gebleken dat het gebruik van supplementen bij amateursporters explosief gegroeid is. Het gaat dan vooral om de supplementen creatine, magnesium en eiwitten in de vorm van proteïne. Proteïne, ook wel eiwit genoemd, is een belangrijke macronutriënt die essentieel is voor het opbouwen en onderhouden van weefsel in het lichaam. Proteïne is een belangrijke bouwsteen voor spieren, botten, huid, haar en andere delen van het lichaam. Het is ook nodig voor de productie van hormonen, enzymen en andere belangrijke stoffen in het lichaam. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïne zijn onder andere vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, bonen en noten. Voor mensen die een actieve levensstijl hebben of spiermassa willen opbouwen, kan het verhogen van de proteïne-inname helpen bij het bereiken van deze doelen. Maar er zijn ook andere supplementen die vaak gebruikt worden.

De verschillende soorten supplementen
Het juiste gebruik van de verschillende voedingssupplementen is belangrijk. Proteïne en eiwitten zijn de voedingsstoffen voor je spieren. Tijdens een workout of een sportieve prestatie wordt deze voeding aangesproken. Het is dan ook belangrijk om je spieren van de juiste voeding te blijven voorzien. Proteïne zorgt dus voor brandstof voor je spieren, maar zorgt er ook voor dat je spieren sneller en effectiever herstellen. Hierdoor ben je al snel weer klaar voor je volgende sportprestaties. Ben je op zoek naar meer explosiviteit in je workout? Dan is het zinvol om creatine aan je voeding toe te voegen. Creatine zorgt ervoor dat je spieren explosiever reageren op prikkels. Hierdoor kan je net wat meer herhalingen uitvoeren of kan je je training net wat langer volhouden. Heb je wel eens last van kramp? Dan is het verstandig om voldoende magnesium tot je te nemen.

Magnesium zit in je voeding, maar je kan dit ook aanvullen met supplementen, crèmes of magnesiumolie. Magnesium zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen ontspannen en dat kramp voorkomen wordt. Perfect voor amateursporters en topsporters die het maximale uit hun sportprestaties willen halen. Maar zorg altijd voor deskundig advies als je aan supplementen begint.

Hoe haal je het maximale uit je sport?
Supplementen zijn voedingsstoffen in de vorm van pillen, capsules, poeders, drankjes en andere vormen, die worden ingenomen als aanvulling op de normale voeding. Deze voedingssupplementen kunnen onder andere vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, probiotica en andere stoffen bevatten. Ben je een amateursporter en wil je het maximale uit jezelf en je sportprestaties halen? Dan kan je eens kijken naar het gebruik van dergelijke supplementen. Deze supplementen zijn zeker geen vervangers van een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar ze kunnen dit gezonde voedingspatroon wel ondersteunen. Zeker het gebruik van proteïne is aan te raden. Proteïne zorgt namelijk voor de groei van de spieren, maar ook voor een goed spierherstel. Perfect dus wanneer je het beste uit je sportieve prestaties wil halen.