AMSTERDAM - Dinsdag 12 februari heeft het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij 480.636 euro mogen ontvangen. De loterij verdeelde ruim 79,4 miljoen euro onder 77 culturele organisaties – het hoogste bedrag ooit, bijeen gebracht door de deelnemers van de loterij. De BankGiro Loterij is een vaste partner van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Het Stedelijk Amsterdam kan dankzij deze toekenning een aantal belangrijke aankopen doen, die de komende maand bekend worden gemaakt.

Ook konden dankzij de steun van de BankGiro Loterij maar liefst 31 werken uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam gerestaureerd worden, waaronder het beeld Sight Point (1975) van de Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra, dat een blikvanger is voor de entree van het museum aan het Museumplein en dagelijks voor een groot nationaal en internationaal publiek te zien is.

Verder kon dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij de sculptuur Purple People Eater (1957) van Ferdi Tajiri-Jansen, prominent aanwezig in de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum vorig jaar, na 50 jaar gerestaureerd worden.

Met steun van de BankGiro Loterij loopt er een groot onderzoeksproject naar negen werken van Marc Chagall, een geliefde kunstenaar in de collectie van het Stedelijk. Dit onderzoek heeft inmiddels al belangrijke inzichten opgeleverd op het gebied van zijn materiaalgebruik en schildertechniek. In de loop van 2019 zullen op grond van deze bevindingen acht van deze negen schilderijen van Chagall uit de collectie van het Stedelijk gerestaureerd worden, dit alles in aanloop naar de grote tentoonstelling die in september 2019 opent: Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migrantenkunst in Parijs.

Jan Willem Sieburgh, interim directeur van het Stedelijk Museum: “We zijn ongelofelijk blij met deze steun van de BankGiro Loterij. Wat zij betekenen voor het culturele veld is ongekend. Dankzij die steun kunnen wij binnenkort een aantal prachtige aankopen voor het museum bekendmaken, en van de gerestaureerde werken kan een groot publiek genieten. Het project rond de restauratie van onze Chagalls is een belangrijk en tijdrovend proces van internationaal belang dat meerdere jaren in beslag neemt. We zijn dan ook trots te kunnen zeggen dat het voorspoedig verloopt en dat de werken een hoofdrol zullen hebben in onze grote publiekstrekker van dit jaar.”