AMSTERDAM - ProRail geeft station Amsterdam Amstel een grote schilderbeurt. De houten plafonds en de staalconstructie van de monumentale spoorkap worden teruggebracht in de originele kleuren. Het schilderwerk begint in het weekend van 22 april 2017.

Spoors erfgoed

Station Amsterdam Amstel werd geopend in 1939 en is een Rijksmonument. Na uitgebreid cultuur-historisch onderzoek is Amsterdam Amstel aangewezen als één van de 50 beeldbepalende stations in het spoorse erfgoed (‘De Collectie’). De houten plafonds van de spoorkap worden de komende tijd teruggebracht naar de originele monumentale bruine kleur van het oorspronkelijke ontwerp. En ook de staalconstructie van de spoorkap wordt in de originele zandkleur gezet. Om de oorspronkelijke kleuren te achterhalen is in opdracht van ProRail nauwkeurig kleurenonderzoek gedaan. Laag voor laag tot aan het staal en het hout, is onderzocht welke kleur het station oorspronkelijk gehad heeft. En die kleuren komen terug.

ProRail vernieuwt station én stationsgebied Amsterdam Amstel

Het station wordt in de komende jaren ingrijpend verbouwd. Het gebied rond station Amsterdam Amstel is een belangrijk verkeersknooppunt. Hier kruisen dagelijks automobilisten, bussen, fietsers, voetgangers, trams, metro’s en treinen elkaar. En, het aantal verkeersgebruikers en reizigers groeit. De gemeente Amsterdam werkt daarom aan de herinrichting van de openbare ruimte. ProRail pakt het station en het stationsgebied aan. Zo is station Amstel ook straks veilig en goed bereikbaar. Én klaar voor meer reizigers in de toekomst.