AMSTERDAM - Donderdag 9 maart gaven Cathelijne Broers namens Plantage Amsterdam en wethouder Abdeluheb Choho van Gemeente Amsterdam het startsein voor een nieuwe vorm van duurzame afvalinzameling en -verwerking.

Minder vuilniswagens

ICOVA zet energiezuinige boten in die het afval van musea en theaters over water naar een verzamelpunt brengen. Dat bespaart minstens 45 vuilniswagenritten per week en is goed voor de leefbaarheid in de buurt. De culturele instellingen gaan hun afval ook beter scheiden, zodat ze in 2021 'Zero Waste' zijn. Dit is het eerste succesvolle initiatief in Nederland op deze schaal.

De nieuwe aanpak

De culturele instellingen van Plantage Amsterdam, goed voor 5,1 miljoen bezoekers op jaarbasis, produceren samen 740 ton afval per jaar. Je zou elk jaar 40 bomen moeten planten om de CO2-uitstoot te compenseren die veroorzaakt wordt door het vervoer van zoveel afval door de buurt.

De nieuwe aanpak, 'Zero Waste Expeditie Plantage', is goed voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt, en bovendien goedkoper. De instellingen gaan hun afval ook nog beter scheiden. Dit zorgt voor meer recycling en de productie van nieuwe grondstoffen. Zijn de musea en theaters eenmaal Zero Waste, dan is de milieuwinst vergelijkbaar met het planten van 600 bomen per jaar.

Deelnemers

Op de korte termijn gaan het Tropenmuseum, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de vier instellingen van het Joods Cultureel Kwartier, Hermitage Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Hortus Botanicus, NEMO Science Museum en Koninklijk Theater Carré van start. Andere instellingen en bedrijven kunnen aanhaken; een aantal bedrijven toonde al belangstelling.