Kleine ondernemers als loodgieters, schilders of glaszetters kunnen binnenkort een verbeterde ondernemersjaarkaart aanschaffen. Met deze kaart kunnen zij op doordeweekse dagen tussen 09.00 en 19.00 uur parkeren in alle vergunninggebieden in Amsterdam. Uit een proef is gebleken dat bij ondernemers, die vaak op wisselende locaties werken, behoefte was aan een goedkopere, beter bruikbare versie van de al bestaande ondernemersjaarkaart.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “Met deze vernieuwde jaarkaart helpen we ondernemers die veel onderweg zijn en langs verschillende klanten moeten. Loodgieters bijvoorbeeld hebben overdag allerlei afspraken in de stad om aan woningen en bedrijven te werken. Met deze kaart helpen we ondernemers in het midden- en kleinbedrijf om makkelijker en goedkoper te parkeren in de hele stad.”

De al bestaande jaarkaart geldt 24/7, maar ondernemers geven aan dat ze dat eigenlijk niet nodig hadden: het overgrote deel van hun werkzaamheden speelt zich af tijdens kantoortijden. Om het voor ondernemers makkelijker te maken, is de nieuwe kaart in het leven geroepen. Deze is geldig tussen 09.00 en 19.00 uur en fors goedkoper dan de versie die 24/7 geldig is. Na twee jaar evalueert de gemeente beide ondernemersjaarkaarten.

De kaart is beschikbaar voor vier tariefgebieden, waarbij een aangeschafte kaart voor een duurder gebied ook parkeerrecht geeft voor een goedkoper gebied. Ondernemers die tijdens kantooruren op verschillende plekken in de stad werken, zijn met het gebruik van de kaart goedkoper uit in vergelijking met bestaande parkeerkaarten of commerciële garages. De kosten van de kaart zijn afhankelijk van de zone die iemand kiest:

  • Tariefzone 1 (€ 5,-/uur): €2.915,-
  • Tariefzone 2 (€ 4,-/uur): €2.332,-
  • Tariefzone 3 (€ 3,-/uur): €1.749,-
  • Tariefzone 4 (€2,40/uur): €1.164,-

Voor de aanvraag van een ondernemersjaarkaart is een inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel nodig of een Amsterdamse taxivergunning. Per onderneming worden maximaal twee kaarten verstrekt zodat niet alle parkeerrechten in het bezit komen van één of enkele ondernemingen.