AMSTERDAM - Op donderdag 27 april kleurde Amsterdam oranje. Een groot feest brengt ook een grote hoeveelheid afval met zich mee. Voor, tijdens en na Koningsdag zijn rond de 750 mensen actief geweest om de stad schoon te maken en te houden. In totaal werd ongeveer 165 ton afval opgehaald in Centrum. Dat zijn omgerekend zo’n 30.000 vuilniszakken vol.

Feestjes en vrijmarkten

De ochtend na Koningsdag liggen de locaties in Centrum waar feestjes en grotere vrijmarkten waren, er al weer schoon bij. De reinigingsdienst blijft nog even bezig met het schoon houden van de stad.

Positief effect extra afvalbakken

Dit jaar werden er maar liefst 1500 extra afvalbakken ingezet, vooral in de binnenstad en in het Vondelpark. Op vrijmarkten werden afvalzakken uitgedeeld. Het lijkt erop dat er niet minder afval is dan vorig jaar, maar wel minder op straat is beland en meer in de afvalbakken en in vuilniszakken is aangeboden.

We klaren samen de klus

Boudewijn Oranje, bestuurscommissievoorzitter Amsterdam Centrum, hielp samen met stadsdeelsecretaris Yvonne Jakobs en bestuurscommissielid Arjen de Heus ook een handje mee: “We hebben flink de handen uit de mouwen gestoken om onze stad weer snel schoon te krijgen na Koningsdag. En dat doen we met zijn allen. Op Koningsdag zijn extra vuilnisbakken geplaatst waar iedereen afval kwijt kon en in de buurt van vrijmarkten werden vuilniszakken uitgedeeld. Ook was er extra aandacht voor hergebruik van niet verkochte spullen op vrijmarkten. Zo klaren we samen de klus.”