AMSTERDAM - Het onvermijdelijke is weer gebeurd. Toen premier Rutte 18 december jongstleden nieuwe maatregelen aankondigde, zakte bij veel sportliefhebbers de moed in de schoenen. Wéér een sluiting van de sportscholen, weer een sluiting van de niet essentiële winkels, wéér die harde lockdown. De zucht van vermoeidheid was bijna in heel Nederland te horen. Coronamoe. Het lijkt bijna hét woord van 2021 (en vermoedelijk ook 2022) te zijn. Hoe lang blijven we nog in dit schuitje zitten? Er is niemand die deze vraag kan of wil beantwoorden. Helaas betekent deze lockdown ook dat experts extra gezondheidsproblematiek zien. Mensen zijn minder fit en hebben minder energie, zin en motivatie om nog met hun eigen lichaam aan de slag te gaan. Nu de sportscholen weer dichtgaan, wordt gevreesd dat de hoeveelheid dagelijkse beweging weer sterk af zal nemen.

Tijd om hier verandering in te brengen. Dat alle basic-fit sportscholen weer de deuren moeten sluiten, betekent immers niet dat we niet meer kunnen bewegen. Er zijn genoeg manieren om alsnog aan de fysieke gezondheid te werken. En laten we eerlijk zijn, in de huidige gezondheidscrisis is dat natuurlijk belangrijker dan ooit.

Veel naar buiten
Een harde lockdown heeft in Nederland gelukkig nog nooit betekend dat we helemaal niet meer uit huis mochten. Sterker nog: er wordt juist geadviseerd om nog regelmatig een frisse neus te halen. Het is voor niemand goed om hele dagen in huis te zitten, geen luchtje te scheppen en altijd maar stil op de bank te zitten. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd.

Probeer het thuiswerken daarom te gebruiken om wat regelmatig te creëren in de momentjes dat je naar buiten gaat. Pak iedere pauze aan om even een ommetje te maken. Al wandel je maar tien minuten per pauze. Dan kom je dagelijks toch al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dertig minuten beweging per dag.

Volg training online
Veel sportscholen hebben zich inmiddels gericht op een online platform om hun abonnees op die manier toch nog aan het bewegen te krijgen. Hierbij uploaden ze filmpjes om jou thuis te helpen aan voldoende beweging te komen. Het helpt wel als je hierbij zelf ook een aantal dingen aantal dingen aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan extra gewichtjes en een yogamatje. Op die manier wordt trainen een stuk gemakkelijker.

Vergeet ook de mentale fitheid niet!
Het is inmiddels meer dan duidelijk dat ook de mentale gezondheid niet vergeten mag worden. Door de coronacrisis kampen steeds meer mensen van psychische problemen. Daarnaast rusten er enorme wachttijden op bezoekjes aan hulpverleners. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om ook de mentale gezondheid wat extra ondersteuning te geven. Dat is niet altijd gemakkelijk in tijden van stress. Bewegen kan hier zeker bij helpen, maar ook het opschrijven van gedachtes en gevoelens en betere communicatie met je gezin, familie of vrienden. Op die manier lukt het beter om je emoties op een rij te krijgen en lekkerder in je vel te zitten.