AMSTERDAM - Het Nieuwe Instituut, EYE Filmmuseum, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Film Commission slaan de handen ineen voor de inrichting van het Nederlands paviljoen en bieden Nederlands designtalent een podium tijdens het internationale filmfestival in Cannes. Studio Sabine Marcelis reageert vanuit haar werkpraktijk op het themajaar Honderd jaar De Stijl in de vorm van een ruimtelijk ontwerp dat dient als een ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie en won een Special Jury Prize voor het ontwerp.

Studio Sabine Marcelis

Op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut, EYE Filmmuseum en het Nederlands Filmfonds reageert Studio Sabine Marcelis op Honderd jaar De Stijl en geeft daaraan gestalte in de vorm van een ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie tijdens Filmfestival Cannes. De ontwerper vermengt haar eigen werkpraktijk met de vormentaal van De Stijl-kunstenaars als Piet Mondriaan. Marcelis vervaagt met haar ontwerp de grenzen tussen design, architectuur, kunst en film en toont aan dat vermenging tussen deze disciplines nieuwe mogelijkheden biedt tot technologische en culturele innovatie.

De samenwerking met Studio Sabine Marcelis, EYE Filmmuseum en het Nederlands Filmfonds kenmerkt de ambitie van Het Nieuwe Instituut jonge ontwerpers, architecten en makers een internationaal podium te bieden.

Special Jury Prize

Een jurycommissie bestaande uit voorzitter Pierre Lescure (President van Film Festival Cannes), Françoise Delbecq (journalist bij Elle Magazine), Dominique Vachon (voormalig CEO bij Vachon) en Charlie Baum (maker en event coördinator) honoreerde het paviljoen met de Special Jury Prize. Naast het Nederlands paviljoen ontving ook Zwitserland en Letland een award voor hun paviljoen.

100 jaar De Stijl

Honderd jaar geleden werd het avant-garde tijdschrift De Stijl opgericht door schilder, architect en dichter Theo van Doesburg. De gelijknamige kunstbeweging, waartoe ook Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck behoorden, streefde naar een radicale hervorming van de kunst, die zich uitte in abstracte vormen en primaire kleuren. Het Rijksarchief bevat de archieven van aan De Stijl gerelateerde architecten zoals G. Th. Rietveld, J.J.P. Oud, Th. van Doesburg, Jan Wils en C. van Eesteren. Uit het archief worden dit jaar honderden stukken aan museale instellingen uitgeleend ten behoeve van tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl.

Daarnaast organiseert Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl.