AMSTERDAM - Soa Test Awareness, ook wel bekend als STA, is op een missie om het taboe van testen van soa’s te doorbreken en onder de aandacht te brengen bij jongeren. Momenteel staan zij op tiktok bekend als ‘sorryvoordesoa’. STA probeert daarnaast soa’s weer bespreekbaar te maken en daarmee “een nieuwe generatie soa vrij te houden”.


Waarom zijn soa’s nog een probleem?

Het bespreekbaar maken van het testen van soa’s is een probleem wat al een lange tijd speelt. Echter, is het een terugkerend probleem dat van tijd tot tijd aandacht vraagt om het probleem bespreekbaar te houden. Hierbij komt STA in beeld om ook dit keer het initiatief op te pakken. Niet iedereen realiseert zich dat soa’s grote gevolgen kunnen hebben wanneer deze niet worden behandeld. Zo kan je ontstekingen krijgen, onvruchtbaar worden of zelfs kanker krijgen.

TikTok

Voornamelijk bekend door hun filmpjes op TikTok met hun kanaal “sorryvoordesoa” probeert STA het probleem op een zo luchtig mogelijke manier over te dragen aan jongeren en daarmee te informeren over soa’s en de gevaren hiervan wanneer deze onbehandeld blijven.

Wat is een soa?

Soa staat voor: “seksueel overdraagbare aandoening” en wordt ook wel een geslachtsziekte genoemd. Een soa wordt meestal opgelopen door het hebben van onveilige seks met iemand die in het bezit is van een soa. Meer dan 25 verschillende ziektes zijn sexueel overdraagbaar. Daarvan zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland: chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis, hiv, genitale wratten en herpes.

Over STA

STA is een initiatief georganiseerd door 5 studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Zij zetten zich in om het taboe rondom het testen van soa’s te doorbreken en aandacht te creëren voor dit maatschappelijk probleem.

“een nieuwe generatie soa vrij houden” daar STA je toch even bij stil?