AMSTERDAM - Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar 190 sociale huurwoningen in de Van der Pekbuurt zijn weer klaar voor de toekomst. Op dinsdag 20 juni is op het vernieuwde Van der Pekplein de oplevering feestelijk gevierd met de bewoners.

In september 2015 is Ymere samen met Dura Vermeer gestart met de grondige renovatie van de voormalige arbeiderswoningen uit het begin van de vorige eeuw. De woningen kregen onder andere weer de originele kleuren terug: okergeel, donkergroen en roodbruin. Wethouder wonen Laurens Ivens is blij dat hij bij de oplevering aanwezig mag zijn:  ‘De Van der Pekbuurt doet voor mij aan als een dorp. Het is goed dat de oorspronkelijke opzet van de buurt bewaard is gebleven.’

Pionier Van der Pek

De Van der Pekbuurt is ontworpen door architect Jan Ernst van der Pek (1865-1919) en zijn vrouw Lousie Went (1865-1951). Van der Pek wilde eenvoudige Amsterdammers een behoorlijke woning geven met een of twee verdiepingen. Tussen 1918 en 1926 zijn de woningen gebouwd in de voormalige polder de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. De Van der Pekbuurt is hiermee een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Europa.

Zo goed als nieuw

De Van der Pekbuurt bestaat uit typische vooroorlogse laagbouw met groen en veel pleintjes. Alle 190 gerenoveerde sociale huurwoningen ten zuiden van de Jasmijnstraat zijn nu opgeleverd. Door de renovatie zijn de woningen weer zo goed als nieuw en kunnen ze er zeker weer vijftig jaar tegenaan. Bewoonster Bea van der Berg is heel blij met haar gerenoveerde woning en vindt dat ‘de buurt er door de menging van oude en nieuwe bewoners in zijn geheel van opknapt.’

Onderhouds- en verbeterbeurt

Met de oplevering van de sociale huurwoningen heeft Ymere de eerste fase van een grootschalige vernieuwing van 376 woningen afgerond. De renovatie en verkoop van de koopwoningen start binnenkort. De woningen die geen grondige renovatie ondergaan hebben een onderhouds- en verbeterbeurt gekregen. Daarnaast zijn zeven bedrijfsruimten aan het Van der Pekplein vernieuwd.