AMSTERDAM - Online dating is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Als jij momenteel ook op zoek bent naar je potentiële partner via een online datingsplatform, dan is het goed om daarbij ook aandacht te besteden aan je seksuele gezondheid. Heb je regelmatig een date, dan is het mogelijk dat je seksueel actief bent. Er zijn een aantal tips voor veilige ontmoetingen en het voorkomen van soa’s. Welke tips dit zijn? Dat lees je hieronder!

Doe een soa test

Voordat je gaat online daten en met mensen gaat afspreken, is het goed om te weten hoe het met je eigen soa-status zit. Een seksueel overdraagbare aandoening brengt niet altijd klachten met zich mee. Des te belangrijker is het om even een test te doen voordat je van plan bent seksueel actief te worden tijdens het online daten.

Dat is mogelijk door een bezoekje te brengen aan de GGD of huisarts, maar het kan ook gemakkelijk thuis als je dat fijner vindt. Je kunt zo’n test voor thuis bestellen of een soa test in Amsterdam ophalen bij een verkooppunt van een aanbieder. Een thuistest heeft als voordeel dat je het helemaal op je eigen gemak kunt doen, zonder dat het ongemakkelijk is bij de huisarts of GGD.

Wees eerlijk

Als je verschillende dates hebt, is het ook handig om eerlijk te zijn over je seksuele verleden en potentiele risico’s. Ben je daar eerlijk en transparant in, dan weet je date ook waar hij of zij aan toe is. Als jij een soa test gedaan hebt om te achterhalen of je besmet bent of niet, dan kun je dat ook best aan je date vragen. Wees vooral niet bang om een open gesprek te voeren over seksuele gezondheid, want zo maak je de kans op een soa een stuk kleiner.

Veilig vrijen

Ken je de persoon waarmee je op date bent nog niet goed genoeg? Dan is het beter om als je intiem wordt, veilig te vrijen. Door voorbehoedsmiddelen te gebruiken, kun je het risico op een soa een stuk kleiner maken. Het gebruiken van condooms is een effectieve manier om de kans op een seksueel overdraagbare aandoening zo klein mogelijk te maken.

Blijf jezelf testen

Heb je een paar dates achter de rug en ben je seksueel actief geweest? Voor je gemoedsrust is het dan belangrijk om niet alleen voordat je begint met online daten een soa test te doen, maar ook gedurende deze periode. Het is een kleine moeite, maar je kunt er wel een hoop ellende mee voorkomen.

Als je er zeker van bent dat je geen soa bij je draagt, bescherm je jezelf en anderen. Een soa test bestellen is een ontzettend makkelijke manier om te achterhalen of je besmet bent of niet. Ook wanneer je geen klachten van een seksueel overdraagbare aandoening ervaart, is het goed om regelmatig een test af te nemen. Zekerheid voor alles!

Deze tips hierboven zorgen ervoor dat je het risico op een soa tijdens het online daten zo klein mogelijk maakt en dat je mensen veilig kunt ontmoeten. Hecht voldoende waarde aan je seksuele gezondheid en denk hier niet te makkelijk over. Zo wordt het online daten ook een stuk leuker!