AMSTERDAM - Op basis van verschillende werken van Henrik Ibsen schrijft en regisseert Simon Stone een familiesaga over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak: Ibsen huis. Met Hans Kesting, Claire Bender, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Maarten Heijmans, Eva Heijnen, Maria Kraakman, Celia Nufaar, Bart Slegers en David Roos. Het stuk beleeft haar wereldpremière op 5 maart en is exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien.

Simon Stone over Ibsen huis

‘Hoe vaker ik de stukken van Ibsen lees, hoe meer ik zie dat personages terugkeren. Ze hebben weliswaar andere namen maar zijn wel drager van dezelfde kenmerken. Alsof ze neven, zussen, dochters, zonen zijn van een enkel personage, door Ibsen ooit bedacht. De jonge, idealistische dromer; de bankroete industrieel die vecht voor zijn nalatenschap; de vrouw die sterker is dan haar man, die op zoek is naar betekenis; de man die zijn leven lang wordt achtervolgd door de daden van zijn vader; het stel van wie de relatie uit elkaar valt in een warboel van seks, dood en wederzijdse beschuldigingen. In Ibsen huis verwerk ik dit materiaal tot een verhaal over verschillende generaties in één huis.'

Na zijn ensceneringen van een geheel eigentijdse Medea en de filmklassieker Husbands and wives van Woody Allen grijpt Simon Stone terug naar Ibsen. Eerder al veroorzaakte hij internationaal ophef met zijn eigenzinnige adaptatie van De wilde eend, die enkele jaren geleden tijdens het Holland Festival te zien was. Die bewerking was het vertrekpunt voor Stones eerste en gelauwerde langspeelfilm The Daughter (2016).

Ibsen huis speelt van 2 t/m 11 maart en 3 t/m 12 mei exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam.