SCHIPHOL - Op zaterdag 18 november is er een nieuw duurzaam mortuarium geopend op Schiphol.

Het nieuwe gebouw heeft onder meer een ‘sedumdak’ in combinatie met een opvangtank voor regenwater, een stekkerklare luchtbehandelingskast en lokaal hypermoderne luchtzuiveringssystemen die fijnstof uit de lucht filteren. De opdracht werd gegeven door Schiphol Real Estate en werd uitgevoerd door Techniplan Adviseurs. Het ontwerp van het gebouw kwam van Moen en Van Oosten.

Het zogenaamde ‘sedumdak’ van mos is zowel isolerend als geluiddempend en zorgt voor minder belasting van het riool. Het gebouw is voorzien van energiezuinige LED-verlichting en de gevel is isolerend. Verder zijn er zonnepanelen en luchtwarmtepompen op het dak van Schiphol Real Estate geplaatst zodat er duurzaam energie opgewekt kan worden.

Mortuarium op Schiphol

Schiphol is een van de weinige luchthavens ter wereld die een mortuarium heeft. In het mortuarium faciliteert Zorg Diensten Groep overledenen en nabestaanden die via de luchthaven Nederland binnenkomen of verlaten. Het nieuwe gebouw heeft een totaaloppervlak van circa 545 m2 en huisvest onder meer ruimtes voor rituele bewassing, een opbaarruimte, een verzorgingsruimte en een ruimte waar de politie lijkschouw kan uitvoeren. In het mortuarium is rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Zo is de verlichting van de ontvangstruimte te schakelen in verschillende sfeerscenario’s die worden aangepast op voorkeur van de familie.