AMSTERDAM - In een interview met de Franse voetbalwebsite So Foot blikt Ajax-spits Sébastien Haller terug op zijn eerste, halve seizoen in Amsterdam. Of eigenlijk maar een derde seizoen, want door de welbekende 'blunder met de vinkjes' werd de Fransoos, die 22 juni 27 jaar werd, niet ingeschreven voor deelname aan Europees voetbal.

Vinkje- en andere gates
Zijn entree bij de inmiddels wederom regerend landskampioen en bekerhouder was niet zoals hij die zich had voorgesteld, vertelt Haller in het interview. "Op een avond zat ik op mijn hotelkamer toen ik een berichtje kreeg met de tekst 'Zeg niks tegen journalisten over de Europa League-affaire, we zullen dit oplossen' (...) Ik wist van niks en ze probeerden een oplossing te vinden om me terug op de lijst te krijgen." Ajax kwam afgelopen winter vaker op negatieve wijze in het nieuws. Zo was er de vermeende steekpartij waar Quincy Promes bij betrokken zou zijn, de schorsing vanwege dopinggebruik van doelman André Onana en het niet bijtekenen van supertalent Brian Brobbey.

Menselijke fouten
Een vinkje zetten op een formulier, het is van alle tijden. Voorheen met een pen, tegenwoordig veelal via internet. Een vakantie boeken, cookie-voorkeuren instellen, een telefoon-abonnement vergelijken, het bestellen van eten: een vinkjes-systeem is voor de IT-wereld een handige manier om aan de juiste wensen van klanten te voldoen. Daarin worden waarschijnlijk de hele dag door vinkjes vergeten. Dan krijgt iemand toch niet dat gratis cadeau bij een nieuwe smartphone, zit een vakantieganger in een hotel zonder zwembad en arriveren er pizza's zonder de extra kappertjes waar de klant zo'n trek in had. Voor Haller had het echter verstrekkende gevolgen: hij kon door het vergeten vinkje niet op de Europese velden in actie komen. Haller is echter vergevingsgezind: "Het was gewoon een serie menselijke fouten."

Leiderschap en de toekomst
De spits, die halverwege het seizoen overkwam van West Ham United, zette snel de knop om. Haller stelde zichzelf voor de keuze: "Boos worden en dat kenbaar maken (...) Of low profile en positief blijven en de kalmte bewaren.” Het werd de tweede optie, waarna achteraf van een goed seizoen gesproken kan worden voor de aanvaller. Met 13 goals en 7 assists kan prima cijfers overleggen en speelde hij een belangrijke rol in het kampioenschap. Ajax won wederom de dubbel, maar haakte wel vroegtijdig af in de Europa League. Of dat door de afwezigheid van Haller komt, laat zich raden. De international van Ivoorkust kijkt in het Franse interview eveneens terug op het seizoen als de periode waarin hij opstond als natuurlijke leider naast aanvoerder Dušan Tadić. Ook sprak hij zich uit over een langer verblijf bij Ajax en blikte hij vooruit richting de rest van zijn carrière. Het leverde het welbekende voetbalcliché op: "Natuurlijk vertrek ik niet na zes maanden, dat is niet het idee. Maar je weet het nooit in het voetbal."