AMSTERDAM - Met dit zelfportret '2020' (olieverf op doek, 1.00 x 1.00 cm) won Sandra Thie de Nederlandse Portretprijs 2021 in de categorie 2D.


Het werk is nog tot en met zondag 26 september a.s. te zien in de tentoonstelling: Het Portret in Slot Zeist. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Meerdere Amsterdammers zitten in het organisatieteam van De Nederlandse portretprijs zoals Saskia Koppelaar, Anja Swart en Myra Winter.

Stichting De Nederlandse Portretprijs houdt zich bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Het doel van de stichting is deze kunstvorm onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De voornaamste manier is het organiseren van een periodieke portretwedstrijd met prijzen.

Dit zegt Sandra Thie zelf over haar winnende zelfportret (fragment uit de catalogus): “Na de eerste verkoop van een zelfportret ben ik bewuster naar mijn zelfportretten gaan kijken. Het zelfportret is goed om een momentopname te maken. De wijze van schilderen, je houding en je gezichtsuitdrukking zeggen veel over de periode waarin je je bevindt. Dit is een portret van 2020. Ik denk niet dat dit uitsluitend een zelfportret is. Wellicht spreekt het voor meer mensen. Het niet meer voluit mogen leven, het moeten afdekken van je gezicht in het openbaar, de beperkte cirkel om in te bewegen, het alleen leven in een lockdown. De eenzaamheid. Dat alles is me zwaar gevallen.”

Sandra Thie is op zondag 12 september a.s. aanwezig in Slot Zeist waar zij mini- colleges in de tentoonstelling zal geven. Tijden van deze mini colleges: 11.15-12.15 en 14.15. Deze zijn gratis echter wel met een toegangskaartje voor Slot Zeist.