AMSTERDAM - In elke Amsterdamse wijk zit een Ouder- en Kindteam. Hier kunnen ouders, kinderen en jongeren terecht met vragen over opgroeien, opvoeden en gezondheid. Vaak blijkt een goed gesprek al voldoende om een gezin verder te helpen.

Khadija Elouahmani werkt bij het Ouder- en Kindteam Oud Noord. “We zijn een wijkteam. Jeugdartsen, ouder- en kindadviseurs, jeugdpsychologen en jeugdverpleegkundigen zoals ik, werken met elkaar samen voor gezinnen in de wijk. Zo hebben we behoorlijk wat kennis in huis en voorkomen we dat we veel moeten doorverwijzen.”

In belang van het kind

“Die kennis gebruikten we bijvoorbeeld bij een moeder die na de bevalling van haar tweede kind erg slecht sliep. Bij mijn huisbezoek heb ik met haar overlegd om er een deskundige bij te halen. Zij heeft vervolgens een aantal keer met onze jeugdpsycholoog gesproken. Tijdens deze gesprekken bleek dat ze zich ook zorgen maakte over de taalontwikkeling van haar andere kind. Vervolgens hebben we voor hem een afspraak gemaakt bij de logopediste van ons kantoor. Intussen realiseerde de moeder zich dat ze ook goed voor zichzelf moest zorgen. Ze zit nu niet meer de hele dag thuis en doet meer aan beweging.”

Veelzijdig beeld

“In het team bespreken we regelmatig praktijksituaties. Samen met het gezin kijken we dan wat er nodig is en welke deskundige(n) we kunnen inzetten. Doordat we allemaal vanuit onze eigen invalshoek naar de situatie kijken en onze ideeën hierover delen, krijgen we een veelzijdig beeld. Daar wordt iedereen beter van. ”

Groei en ontwikkeling

“Als jeugdverpleegkundige kijk ik vooral naar de groei van het kind, in welke omstandigheden het leeft en hoe het zich ontwikkelt. Met de ouders bespreek ik dan waar ze op kunnen letten en wat ze in de opvoeding kunnen doen. En als ouders bij het opvoeden ondersteuning willen, kunnen ze terecht bij de ouder- en kindadviseur in mijn team.”

Tips en advies

Ook jongeren die in vertrouwen over hun situatie willen praten, kunnen bij de ouder- en kindadviseur terecht. Deze adviseurs zijn aan alle Amsterdamse scholen verbonden. Bij het mbo zijn dit jeugdadviseurs.

Bellen of chatten

Hebt u een probleem? Zit u ergens mee? Wacht niet te lang en neem contact op. Dit kan via telefoon 020 555 5961 of WhatsApp: 06 5740 1500.

www.oktamsterdam.nl