AMSTERDAM - De tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is gisteren afgesloten met een bezoekersaantal van 163.000. Daarmee is de tentoonstelling een van de vijf best bezochte sinds de heropening in 2013. Het hoge aantal is onder meer te danken aan een succesvol samenwerkingsprogramma, mede ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Vooral de NTR-serie 80 Jaar Oorlog en de comedyserie Welkom in de 80-jarige Oorlog brachten de Tachtigjarige Oorlog - die 450 jaar geleden begon - breed onder de aandacht. Samen met de NTR maakte het Rijksmuseum een tour langs historische locaties en werd de website 80jaaroorlog.nl gelanceerd.

Van het gelijknamige boek, uitgegeven bij Atlas Contact, werden 2.900 exemplaren verkocht. Verder werden debatten, lezingen en talks georganiseerd met Instituto Cervantes, Amerpodia en IDFA. Voor de Nacht van de Geschiedenis werd samengewerkt met de Black Achievement Month en deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat.

80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland werd op 11 oktober 2018 geopend door premier Mark Rutte met een rondleiding aan een schoolklas. Bij wijze van afsluiting kon het publiek op 12 en 13 januari jl. de tentoonstelling bezoeken in historische kleding tijdens het Levende Geschiedenis Weekend.