AMSTERDAM - Maandag 3 april heeft een brede vertegenwoordiging van touroperators haar handtekening gezet onder richtlijnen voor rondleidingen in het Wallengebied. Deze richtlijnen gelden vanaf 3 april voor alle rondleidingen in dit gebied. De touroperators deden dit samen met wethouder Kajsa Ollongren en stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje, verschillende belangenverenigingen en bewoners en ondernemers uit de buurt.

Kajsa Ollongren: We hebben allemaal gezien dat het drukker is geworden in de stad. De grote groepen toeristen in de oude binnenstad zijn daar een heel zichtbaar voorbeeld van. Soms zie je dat gewoon het niet past in die smalle straatjes. Het leidt tot overlast die we moeten aanpakken. Ik ben daarom blij dat zoveel ondernemers zien dat het anders moet. Er zijn grenzen aan de capaciteit van de stad. Amsterdam is prachtig en populair. Samen kunnen we ervoor zorgen dat die stad ook aantrekkelijk blijft om in te wonen en te werken.

Volgens de nieuwe richtlijnen worden de groepen kleiner: in de regel 20 personen, met incidentele uitzondering tot maximaal 25 personen. Na 23.00 uur gaan er geen groepen meer rond. Ook zijn er “druktegevoelige plekken” afgesproken waar niet meer wordt stilgestaan – denk aan de stegen in het Sint Annenkwartier, de bruggen op de Oudezijds Achterburgwal, de Stoofsteeg, voor de Bulldog, Casa Rosso, het Kleinste Huis en de Condomerie.

Het aantal georganiseerde toeristische rondleidingen in het Wallengebied is de afgelopen jaren fors gegroeid. Gezien de populariteit van het gebied zal dat in de toekomst alleen maar toenemen. Het Wallengebied is echter niet alleen een toeristische bezienswaardigheid, er wordt ook gewoond en gewerkt.

Boudewijn Oranje: Uit gesprekken met de buurt blijkt dat de overlast die veroorzaakt wordt door rondleidingen een ergernis is van zowel bewoners als ondernemers. We zijn dan ook verheugd dat de branche zelf verantwoordelijkheid neemt om deze overlast terug te dringen.

Touroperators, mensen uit de buurt, belangenverenigingen en de gemeente hebben met deze richtlijnen de handen ineengeslagen om deze groei in goede banen te leiden. Zij willen de overlast van de  rondleidingen voor het leef- en werkklimaat  terugdringen en de reputatie van de branche als visitekaartje van de stad hooghouden.

Partijen die het convenant hebben ondertekend zijn: Tours &Tickets, Kuoni, Specialtours & Events, 360 Amsterdam, Downtown Citytours,, Walking Tours Amsterdam, Plan A event management, Amstour Holland, Original Tours & Activities, Dutch Tour Company, Amsterdam Red Light District Tours, That Dam Guide, Proud belangenvereniging sekswerkers, Prostitutie Informatie Centrum (PIC), Wijkoverleg d'Oude Binnenstad, Amsterdam Marketing, Vereniging Amsterdam City, VVAB, Coördinatoren schouwproject 1012/1011, Nederlandse gidsenvereniging Guidor, FreeDam Tours en de Gemeente Amsterdam.