AMSTERDAM - De Reguliersdwarsstraat wordt alsnog formeel onderdeel van de bredere festiviteiten van de Pride in de stad. Dit zijn burgemeester Van der Laan, een aantal horecaondernemers en stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) overeengekomen.

In een gesprek op de ambtswoning van de burgemeester zijn afgelopen dinsdag afspraken gemaakt over veiligheid en de financiële bijdragen van de ondernemers aan de benodigde maatregelen hiervoor. Alle partijen zijn blij dat de Reguliersdwarsstraat weer officieel deel uitmaakt van de Pride. In het gesprek is het misverstand rechtgezet dat de straat geen Gay-imago meer zou willen. De komende dagen werken de partijen de afspraken verder uit.

De Reguliersdwarsstraat is oorspronkelijk sterk verbonden met de Pride en trekt ieder jaar een groot aantal bezoekers. In het verleden zijn er verschillende keren risico’s van overcrowding geweest.

Kleinschalige feesten, geen grote podia

De betrokken ondernemers in de Reguliersdwarsstraat hebben aangegeven kleinschalige feesten te organiseren op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus. Er komen geen buitenpodia. De ondernemers en AGP zullen de komende tijd meer bekend maken over de verschillende feesten.

Bewoners en ondernemers in de buurt worden in de loop van de week verder geïnformeerd over de feesten en de maatregelen.

Gezamenlijke maatregelen crowd management

Doordat de Reguliersdwarsstraat nu valt onder de zogeheten ‘parapluvergunning’ van AGP voor alle festiviteiten in de stad, kunnen de gemeente, de politie en de beveiligingsorganisatie van de stichting betere samenwerkingsafspraken maken met de ondernemers, en waar nodig crowd management maatregelen nemen om het goed te laten verlopen.

Eerder al heeft de gemeente met AGP afgesproken dat er 4, 5 en 6 augustus een groot extra feest komt op de Dam om de bezoekers te spreiden en zo de bekende drukke plekken tijdens de Pride te ontlasten.

Evaluatie

De partijen zijn het erover eens dat het vanuit het oogpunt van veiligheid noodzakelijk was alsnog tot afspraken te komen. Afgesproken is dat er een goede evaluatie komt om volgend jaar op een vroeger moment tot betere afspraken te komen.