AMSTERDAM - Met zes nieuwe projecten is er in 2016 ruim 16.500 m2 aan broedplaatsen bijgekomen in Amsterdam. Niet eerder boden we zo veel ruimte in dit type gebouwen aan artistieke talenten die hun carrière starten als kunstenaar of creatief ondernemer.

Voor het college van B en W zijn die nieuwe instroom en het behoud van talent essentieel voor de creatieve stad Amsterdam.

Record
In Amsterdam bestaat grote behoefte aan betaalbare plekken voor kunstenaars en ander creatief en ondernemend talent. Daarom hebben we al langere tijd een atelier- en broedplaatsenbeleid. Ondanks de stijgende vastgoedprijzen heeft de gemeente het afgelopen jaar een record aan ruimte voor nieuwe broedplaatsen gecreëerd. Dit is met name te danken aan het vastgoed dat de gemeente zelf bezit.

Broedplaats Lely
Een voorbeeld is het voormalige schoolgebouw Calvijn College bij de Lelylaan, waar inmiddels broedplaats Lely is gevestigd met 4.700 m2. Met behulp van een gemeentesubsidie is hier een vijftigtal atelierwoningen gerealiseerd waar toptalenten wonen en werken. Ook de gerenommeerde kunstinstellingen De Appel en STEIM hebben hier hun intrek genomen.

Toekomst
Het college blijft open staan voor nieuwe broedplaatsen voor zowel kunstenaars als startende ondernemers. Voor 2017 staan acht gebouwtransformaties gepland met een omvang van ruim 20.000 m2 aan broedplaatsen. Daarnaast blijven we in gesprek met woningcorporaties over hun ateliers, atelierwoningen en broedplaatsen om deze voor de toekomst te behouden voor beginnende creatievelingen.