AMSTERDAM - Overhoeks is een wijk in uitvoering. De gemeente en de bouwers werken met een innovatief systeem om de geluidsproductie bij de werkzaamheden te beheersen.

Realtime bewaken geluidsproductie

De bouw van de projecten Y-TOWERS, BOLD en een nieuwe fase van Campus is onlangs gestart of zal binnenkort starten. Het is helaas onvermijdelijk dat de werkzaamheden enige overlast voor de omgeving opleveren. De gemeente werkt samen met Zublin, de aannemer van Y-TOWERS en VORM en ontwikkelaar en bouwer van BOLD. De partijen bewaken realtime de geluidsproductie op het werk.

Online inzien geluidsnormen

Op meerdere locaties in Overhoeks zijn geluidsmeters geplaatst die de samenwerkende partijen ieder voor zich realtime kunnen aflezen. ‘Hiermee kunnen de bouwers en wijzelf de geluidsproductie tijdens de werkzaamheden in de gaten houden en kijken of die binnen de normen blijft’, vertelt gemeente omgevingsmanager Zeno Schütte. ‘We kunnen de meters online aflezen. Zo kan er geen enkel misverstand ontstaan over of de bouwers binnen de geluidsnormen blijven’.

De realtime geluidsmeters zijn minstens twee jaar in bedrijf. Daarna evalueren de partijen het systeem om het eventueel voor een langere periode te gebruiken.