AMSTERDAM - Onder de noemer #StopAsianHate hebben zo'n tweehonderd mensen vanmiddag gedemonstreerd op het Museumplein. Ze protesteren tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie.


De demonstranten droegen borden met teksten als "I don't eat dogs, but hotdogs" en "Racisme is geen grapje" met een illustratie van iemand die met zijn vingers spleetogen maakt.

#StopAsianHate is een internationale roep om haat tegen Aziaten te stoppen. De directe aanleiding voor de protesten is een aanslag in Atlanta vorige maand waarbij acht mensen, onder wie zes Aziatische vrouwen, in drie massagesalons werden vermoord.

"Helaas zit het ook diep geworteld in de Nederlandse samenleving", aldus een van de organisatoren. "Er wordt anno 2021 nog steeds ‘Hanky panky Shanghai’ gezongen op basisscholen en er worden nog spleetoog gebaren gemaakt op TV. Aziatische vrouwen worden nog steeds geseksualiseerd in de media en seksistisch bejegend op straat. Genoeg is genoeg", schrijft een van de organisatoren bij het evenement op Facebook.