AMSTERDAM - Alle woningbouwprojecten die tussen augustus 2015 en augustus 2016 in Amsterdam zijn opgeleverd, maken kans op de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, dé publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. In Elzenhagen zijn ook 3 kanshebbers: 14Noord, De Compagnon en De Groene Habitat fase 4.

U kunt uw favoriete projecten ‘liken’ op Facebook en zo helpen aan een nominatie voor de finale. De tien projecten met de meeste vind-ik-leuks worden genomineerd.

14Noord

Voor Vesteda ontwierp Jeanne Dekkers Architectuur een appartementengebouw met veertien woningen binnen het stedenbouwkundig plan van Soeters Van Eldonk en supervisor Dana Ponec voor het Centrumgebied Amsterdam Noord. Het gebouw is gesitueerd aan de rand van het qua architectuur nogal diverse en gevarieerde deelgebied Elzenhagen. De opdracht, een relatief klein woonblok met een eenvoudig programma, leidde tot een helder, simpel en kloek gebouw, met een duidelijke eigen uitstraling. Het karaktervolle, compacte gebouw sluit aan een zijde aan op de bebouwing van de singel, aan de andere zijde op een rij eengezinswoningen. Het bestaat uit vier verdiepingen. De begane grond biedt plaats aan de bergingen en fietsenstalling, de andere lagen bestaan ieder uit vier woningen die gesitueerd zijn rond een centrale hal, met daarin lift en trappen in een stoere, in blokverband gemetselde antraciet steen.

Stem op het project 14Noord door het Facebook bericht te liken.

De Compagnon

De vierentwintig statige woningen langs de singel vormen een markante wand, met op de kop een klein appartementengebouw. Het plan telt verschillende woonconcepten, is mooi gedetailleerd en zorgvuldig gerealiseerd. Het complex bestaat uit twintig drie- en vierlaagse woningen en een hoekgebouw met vier gelijkvloerse appartementen. Het uitgangspunt was flexibel indeelbare stadswoningen met een variërend woonoppervlak van circa 135 tot ruim 180 m². De wens naar diverse woonconcepten heeft geleid tot vier verschillende woningtypologieën achter een statige gevel. Zo zijn er verschillende indelingsmogelijkheden: een terraswoning, een praktijkwoning, een tuinwoning of een stadswoning. Naast een mooi uitzicht op de singel hebben deze woningen elk hun eigen riante buitenruimten met tuin of royaal terras en een extra balkon, evenals een eigen overdekte parkeerplaats.

Stem op het project De Compagnon door het Facebook bericht te liken.

De Groene Habitat fase 4

De Eeuwige Jeugdlaan in Elzenhagen Noord is het vervolg op het project waar ook de A. Moenstaat en de C. Kruyswijkstraat toe behoren. Het aanbod is afgestemd op starters en jonge gezinnen. De energiezuinige woningen beschikken over vier kamers en een grote zolder, een voor- en achtertuin en een parkeerplaats op eigen terrein. De architectuur van De Groene Habitat is traditioneel en gebaseerd op de bouwstijl van de Zaanstreek met afwisselende gevels in een markante kleurstelling. Voor de woningen aan de Eeuwige Jeugdlaan is gekozen voor een totaalcompositie met individueel herkenbare woningen. Langskappen worden afgewisseld met kopgevelaccenten en de gevels worden in baksteen en in keimwerk uitgevoerd. De daken zijn rank gedetailleerd en middels een insnoering los gehouden van het metselwerk voor een zwevend effect. De kozijnen zijn omkaderd met een dunne lijst in een contrasterende kleur. Om de samenhang te versterken zijn alle woningen omzoomd met een lage haag gecombineerd met witte houten hekjes.

Stem op het project De Groene Habitat fase 4 door het Facebook bericht te liken.

Meer informatie

Bekijk de website van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.