AMSTERDAM - De groep ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog wordt steeds kleiner, maar hun verhalen zijn nog steeds van belang en springlevend. Amsterdam herdenkt en viert met meer dan driehonderd programma’s van Herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Concerten, Films, Rondleidingen en Bevrijdingsfestivals. Het geheel wordt georganiseerd door organisaties, comités en vrijwilligers, met de hele stad als podium, van de piste van Carré tot in huiskamers, parken en op pleinen en tientallen cultuurpodia. Op 5 mei viert Amsterdam de vrijheid door met elkaar aan tafel te gaan. De 8e editie van de Vrijheidsmaaltijd biedt ruim honderd maaltijden, waar ruimte is om bij aan te schuiven.

Op de website www.4en5meiamsterdam.nl is het hele programma te vinden. Je kan zoeken op stadsdeel of soort evenement.

4 mei: herdenkingen in de stad
Naast de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn er ruim veertig herdenkingen in heel Amsterdam. De Gemeentelijke Herdenking vindt in de ochtend van 4 mei plaats op de Nieuwe Ooster, de Sportherdenking is in het Olympisch Stadion. Ook is er een herdenking bij het Homomonument.

4 mei: Stille Tocht van het Stadhuisplein naar de Dam
Elk jaar lopen honderden Amsterdammers samen met de burgemeester in een Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. Ook lopen elk jaar scholieren van twee Amsterdamse basisscholen mee, zij leggen bloemen bij de Nationale Herdenking op de Dam. De Stille Tocht start op het Stadhuisplein en loopt door het hart van de oude jodenbuurt naar de Dam. Onderweg worden oorlogsverhalen herdacht. De Magere Brug zal kort opgehaald worden als herinnering aan het afsluiten van de joodse wijk in 1941. Op het Stadhuisplein staat de openluchttentoonstelling 'Oorlogsverhalen langs de route'. Om 18:00 uur is een kort programma met toespraken van Job Cohen, de voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, burgemeester Femke Halsema en Marthijn Licher, docent van basisschool De Witte Olifant. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité roept iedereen op om met de Stille Tocht mee te lopen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

4 en 5 mei: Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet
Persoonlijke verhalen uit de oorlogsjaren, vertelt op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde. In woonkamers, klaslokalen, cafés en op zolders worden verhalen verteld over verzet en joods leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van nu stellen hun huis open voor publiek om te luisteren naar ooggetuigen of nabestaanden. Bijzonder dit jaar is de ruime aandacht voor theater, muziek en literatuur tijdens de oorlog. Om tegemoet te komen aan het groeiende aantal expats in de stad zijn er een tweetal Engelstalige programma’s en een Duitstalige. Op 4 en 5 mei openen maar liefst 37 locaties hun deuren voor ruim 60 herdenking-programma's. Locaties zijn bijvoorbeeld muziekcollectief Splendor, het Gerrit van der Veen College, het Olympisch Stadion, het Nationaal Holocaust Museum i.o., roeivereniging Poseidon, Desmet Studio’s en vele huiskamers. Alle bijeenkomsten zijn tussen 10:00 en 17:00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. De deuren sluiten als het aantal bezoekers de limiet heeft bereikt.

4 mei: Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking starten om 21.00 uur in het kader van Theater Na de Dam door heel Nederland theatervoorstellingen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam zijn er dit jaar meer dan 20 voorstellingen te zien op 4 mei. In Koninklijk Theater Carré komen prima ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh en gelauwerd acteur Pierre Bokma eenmalig samen om het levensverhaal van Edith Eger te vertellen; de ‘ballerina van Auschwitz’. In ITA, Compagnietheater, Frascati zijn speciaal voor Theater Na de Dam gemaakte voorstellingen te zien. In alle stadsdelen zijn locatievoorstellingen door jongeren uit heel Amsterdam. Zij verdiepten zich onder leiding van theatermakers in de geschiedenis van hun buurt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor het volledige programma en informatie over de kaartverkoop op www.theaternadedam.nl.

5 mei: ruim 100 Vrijheidsmaaltijden, thema Familie Amsterdam
Op 5 mei 2019 vieren we 74 jaar vrijheid en vindt de achtste editie van de Vrijheidsmaaltijd plaats. Op 100 plekken in de stad zullen 10.000 Amsterdammers elkaar ontmoeten en verhalen delen over hun vrijheid, de geschiedenis van hun buurt of het thema van dit jaar: Familie Amsterdam. Met Familie Amsterdam onderzoeken en vieren we de kunst van het samenleven. Er zijn maaltijden rondom het thema ‘Familie Amsterdam’, rond een bijzonder historisch verhaal of waarbij verbinding centraal staat. Een groot deel van de maaltijden is gratis. Kijk op www.4en5meiamsterdam.nl voor alle Vrijheidsmaaltijden en hoe je je kunt aanmelden.

Familieportret door Michiel van Nieuwkerk
In het kader van Familie Amsterdam wordt een speciale familiefoto van de stad gemaakt door fotograaf Michiel van Nieuwkerk. Hoe ziet Amsterdam eruit als groep van 100 mensen? De foto wordt op 5 mei aangeboden aan burgemeester Halsema en opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum.

5 mei: Bevrijdingsfestival Amsterdam/Het Vrije Westen
Het Bevrijdingsfestival viert de vrijheid met maar liefst zeven podia in het Westerpark met onder andere de Ambassadeur van de Vrijheid Kraantje Pappie. Het festival is gratis en duurt van 11:00 tot 23:00 uur. Bekijk het hele programma op www.hetvrijewesten.eu. Meer festivals op 5 mei zijn Het Amsterdams Verbond in Tuinen van West, het KinderBevrijdingsfestival met muziek en theater in het Vondelpark Openluchttheater en feest rond het Homomonument. Op het Museumplein is de 3e editie van het gratis Bevrijdingsdans Festival.

Meer op 4 en 5 mei
Op 4 en 5 mei zijn er in heel Amsterdam bijzondere concerten, films, onthullende rondleidingen, inspirerende exposities en debatten.