AMSTERDAM - Amsterdam is dan wel een stad, maar ook in een stad is oogsten en eten uit de natuur prima mogelijk. Ook voor u. Wat dacht u van tuinslakken, inktzwammen en wilde pastinaak?

Stadse natuur is springlevend. In een stad heb je dan wel minder groen dan in een dorp, maar dat wil niet zeggen dat er weinig soorten planten en dieren zijn. In-tegen-deel: De stad blinkt uit in biodiversiteitVoor een zelfgeplukt maaltje hoef je als Amsterdammer geen excursie naar bos of polder te ondernemen.

Stadse hapjes

Tuin, perk, plantsoen, berm, gracht, dak, park en stoep. Veel verschillende lapjes grond met verschillende ecosystemen, en dus veel verschillende beestjes en plantjes. Slakken, veldkers, vlierbes, rucola en hazelnoot, rozenbottel, duindoorn, rivierkreeft en zuring zijn in de stad ruim voorhanden. Stadsecologen Geert Timmermans en Anneke Blokker schreven samen met Ellen Mookhoek een boek over eten uit de stad. ‘De eetbare stad’ is een gids voor wildplukkers. Mét recepten.

Meringues van paardenbloem

“Rimpelrozen-salade, meringues van paardenbloem, bouillon met brandnetelpesto, iepenzaadjes-salade en tuinslakken in kruidenspaghetti. Echt hartstikke gezond! Die slakken bijvoorbeeld, bomvol calcium, eiwit, ijzer en mineralen: 6 minuten koken, eruitwurmen met een tandenstoker en een tijdje lekker garen in bouillon. Als mensen eens wisten hoeveel eetbaars er is te vinden in de directe omgeving, dan zou niemand meer zo vaak naar de supermarkt gaan”, vertelt Geert de stadsecoloog.

Pluk met mate

“Van het een mag je nu eenmaal meer plukken dan van het ander", zegt Anneke. "Wat mag? Je mag plukken voor eigen consumptie, maar pluk wel altijd met mate. Daslook is bijvoorbeeld schaarser dan brandnetel, dus van het tweede mag je veel meer plukken. Ellen, Geert en ik eten al heel lang uit de natuur. Tijdens een personeelsuitje en een tochtje plukken met Ellen, kwamen wij op het idee: waarom schrijven we geen boek over wáár moet je dan zoeken en hoe het dan smaakt? Geert heeft de recepten gekookt en geproefd. Veel mensen eten tegenwoordig bewust en gezond, nou, die vitamines pluk je hier zo uit de grond.”

Meer weten?

Ellen Mookhoek is jager en wildplukker. Zij organiseert onder andere wildplukwandelingen. Geert Timmermans en Anneke Blokker zijn  stadsecologen bij de gemeente. Zij schreven gezamenlijk het boek ‘De eetbare stad’ in hun vrije tijd.

Wandelingen:

Boek: