AMSTERDAM - Postzegelvereniging Hollandia ontving vrijdagmiddag 26 januari de Jubileumpenning van de gemeente Amsterdam in de ambtswoning aan de Herengracht. Hollandia bestaat 115 jaar en organiseerde van 1968 tot 2008 jaarlijks postzegelbeurzen en –tentoonstellingen.

De Amsterdamse vereniging werd opgericht in 1902 en heeft op dit moment 86 leden op leeftijd. Nog elke maand is er een bijeenkomst. Leden kunnen er postzegels uitwisselen maar ook kunnen ze er informatie krijgen over hoe je een collectie of nalatenschap het best kunt verzilveren. Ook veilt Hollandia zegels van leden. Ze werkt daarvoor samen met een andere postzegelvereniging.

Postzegeldag, postzegelboeken en postzegelloket

Hollandia was medeoprichter van het Comité Dag van de Postzegel dat tot 2008 heeft bestaan. Deze dag wordt nog steeds gevierd begin oktober. Ook stond Hollandia aan de wieg van het goedbezochte filatelistenloket bij het voormalig hoofdpostkantoor van de PTT aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. Hollandia’s bibliotheek met 600 filetalistische kwaliteitsboeken tenslotte is voor een deel overgedragen aan de Bondsbibliotheek in Baarn.

34.000 verzamelaars

Postzegels verzamelen ofwel filatelie lijkt misschien een uitstervende liefhebberij, maar Nederland kent nog zo’n 260 actieve verenigingen en zo’n 34.000 verzamelaars.