AMSTERDAM - Vorige week is een speciaal team van politie en handhavers gestart om de toenemende overlast en criminaliteit door de drukte in de binnenstad terug te dringen. In mei 2016 is bureau Beursstraat gesloten. Toen hebben ondernemers en bewoners hun zorgen geuit over de zichtbaarheid van de politie in het Wallengebied. Het team dat vorige week gestart is opereert vanaf het Steunpunt Nieuwmarkt. Door deze centrale locatie als uitvalsbasis te nemen wordt de zichtbaarheid van de politie én handhaving in dit gebied in het centrum vergroot.

Het team

In totaal zijn 140 handhavers van de gemeente en de politie beschikbaar voor het team. Op de drukste momenten hebben ongeveer 70 handhavers en politieagenten dienst. De politie en handhavers hebben een gezamenlijke opdracht, een gezamenlijke briefing en dezelfde uitvalsbasis op het Steunpunt Nieuwmarkt.

24/7 inzetbaar

Het team is 24/7 inzetbaar en is er vooral op de momenten en plekken waar dit het hardste nodig is. Daarbij richt het team zich op het aanpakken van de grootste problemen, waaronder straatroof, zakkenrollerij, (nep)drugsdealers, overlast door bezoekers en verkeersgedrag dat tot overlast leidt.

Gebieden waar het team actief is

Het team gaat in ieder geval werken in (de omgeving van) het Leidseplein, het Wallengebied (Kop Zeedijk tot Binnengasthuisterrein), de Nieuwmarktbuurt, de Haarlemmerbuurt en het Rembrandtplein (daar is het bovenop de inzet in de weekendnachten in het kader van een pilot). Het team werkt informatie-gestuurd; de locaties kunnen dus wijzigen als daar aanleiding toe is. Na drie maanden wordt de inzet van het team geëvalueerd.