AMSTERDAM - Van 19 april tot eind augustus ziet u naast aapjes, leeuwen en bevers óók kunst in Artis. En het is geen ‘gewone’ kunst. Het is vernieuwende kunst van 18 jonge creatievelingen.

“De kunstenaars dompelden zich onder in de natuur, geschiedenis en het erfgoed van het park”, vertelt Martijn van Moam. “In Artis staan natuurlijk bijvoorbeeld al mooie bronzen beelden, maar die werden ooit in opdracht gemaakt. Dit keer waren de kunstenaars helemaal vrij om iets te maken. En dat leverde bijzondere dingen op.”

Vogelpoep

“Kunstenaar Mats Horbach liet zich bijvoorbeeld inspireren door de uitwerpselen van vogels. Hij legde een speciaal doek op de grond met daarboven een standaard en liet de vogels prenten poepen. Vogelpoep was vroeger enorm waardevol hoor, als mestmiddel. Nu zijn er andere soorten mest. Maar Mats maakt vogelpoep weer waardevol.”

Papegaaienlaan

“Vroeger zaten de papegaaien bij de ingang van Artis vast aan een kettinkje. Tegenwoordig vliegen ze vrij rond. De laan waar zij zaten heet nog steeds de Papegaaienlaan. En de geschiedenis van die laan inspireerde ontwerpster Tess van Zalinge tot het maken van een prachtig borduur- en ijzerwerk. Het beweegt in de wind en staat symbool voor vrijheid.”

Max Heijmans eik

“Sterre Fenna laat met haar modefotografie zien hoe de dieren in ARTIS óns zien en Lizette Schaap haalde haar inspiratie uit de oudste boom van Amsterdam: de Eli Heimans eik. Die boom wordt in Artis gekoesterd en mag vrij groeien. Lizette stelt de massaconsumptie en boomkappingen aan de orde."

Martijn van MOAM

Martijn Nekoui richtte in 2012 MOAM op. “MOAM is een platform voor jong talent uit de kunst, mode en fotografie. Ik zoek altijd naar een creatieve samenwerking met grote namen uit de industrie. Zo werkten we al eens samen met de Hema en het Rijksmuseum. Totale creatieve vrijheid, daar gaat het om. Art=ARTIS is een droomproject. Creatieve vrijheid, duurzaamheid én innovatie komen samen op een iconische locatie in Amsterdam.”

Meer weten

Vanaf 20 april kunnen bezoekers van ARTIS een route volgen langs alle art=ARTIS werken. De route informeert de bezoekers over het werk en de flora, fauna en geschiedenis waarop de kunstenaars hun werk inspireerden. De route is speels en leerzaam voor kinderen en biedt informatie en inspiratie voor volwassenen.

Zie: www.moamamsterdam.com