AMSTERDAM - Vrijdag 20 oktober kreeg Plastic Whale een verassingsbezoekje van stadsdeelvoorzitter Melanie van der Horst. Zij kwam langs bij de duurzame ondernemer om bekend te maken dat Plastic Whale de stadsdeelwinnaar West is voor de Damprijs 2017.

Plastic Whale streeft naar plasticvrije wateren en deelt deze missie met zoveel mogelijk mensen. In sloepen van gerecycled plastic vissen bedrijven en scholen zoveel mogelijk plastic uit de Amsterdamse grachten. Van de oogst worden weer nieuwe sloepen gemaakt. Vissen met Plastic Whale is leuk, spreekt tot de verbeelding en creëert bewustwording.

Marius Smit van stichting Plastic Whale:’ Ik ben heel erg trots. Dat wij met zo veel Amsterdammers zo een ontwikkeling hebben meegemaakt. Elke dag gaan we aan de slag en aan het werk. Dit zijn van die momenten dat je realiseert wat je hebt bereikt met de mensen die betrokken zijn. Ik ben dus vooral heel trots en dankbaar voor al die mensen die hier onderdeel van zijn.’

Stadsdeelvoorzitter Melanie van der Horst: ‘Het is knap om te zien hoe Plastic Whale oplossingen voor een mondiaal probleem als plastic soep concreet en tastbaar maakt door plastic afval uit onze Amsterdamse grachten te vissen en daar boten en binnenkort ook meubels van te maken. En dat doen ze niet alleen, maar met duizenden Amsterdammers samen die meehelpen vissen naar plastic. Hier in de Spaarndammerbuurt kennen de bewoners Plastic Whale en worden zo meegenomen in hun inspanningen, terwijl ze ook internationaal actief zijn. Ze zijn een voorbeeld voor velen in West, maar ook de rest van Amsterdam.

Plastic Whale wint met de stadsdeelprijs een bedrag van €1.500 en zijn meteen één van de zeven genomineerden voor de stadsbrede DAM Prijs. Eind november kiezen jury en publiek de uiteindelijke winnaar voor 2017. Deze ondernemer is de meest duurzame MKB-ondernemer van heel Amsterdam en wint de stedelijke prijs van €4.000,-.