NOORD-HOLLAND - Het is altijd weer spannend wanneer het begint maar met deze zachte winter wordt hij snel verwacht: de paddentrek. Niet alleen padden trekken massaal naar sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten, maar ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders gaan eropuit. Met een nachttemperatuur boven de 6 °C en een hoge luchtvochtigheid is de kans dat ze gaan trekken groot.


Gevaarlijke tocht

Amfibieën trekken elk jaar in het vroege voorjaar van hun overwinteringsplaats naar het voortplantingswater. Om op hun bestemming aan te komen, moeten zij een mogelijk gevaarlijke tocht afleggen. Zonder hulp sneuvelen ieder jaar ruim een half miljoen volwassen en een veelvoud aan jonge amfibieën in Nederland, in straatkolken, watermeterputten, vijvers met steile kanten of onder banden van auto's. Oplossingen voor de problemen waar de dieren tegenaan lopen, zijn vaak eenvoudig te realiseren.

Een helpende hand

Gelukkig voor al die amfibieën staan er ieder jaar paddenwerkgroepen klaar om te helpen. Ook in Noord-Holland steken enthousiaste vrijwilligers dit jaar weer de handen uit de mouwen. Zij helpen de dieren aan een veilige overtocht, door ze op te vangen in emmers, permanente schermen na te lopen, delen af te zetten met gaas en handmatig dieren over te zetten. Op deze manier worden jaarlijks zo'n 25.000 padden, kikkers en salamanders gered. Dit eervolle werk gebeurt allemaal vrijwillig én met de hand, dus nieuwe vrijwilligers zijn bij vele groepen van harte welkom en hard nodig!

Help amfibieën bij jou in de buurt!

Ben je enthousiast geworden en zou je ook graag de amfibieën in jouw buurt een handje helpen? Dit kun je doen door bijvoorbeeld te helpen met het ingraven van emmers en gaas of door een ochtend of avond de opgevangen padden over te zetten. De werkgroepen zijn vanaf februari tot april actief. Op www.landschapnoordholland.nl/padden staan de contactgegevens van de werkgroepen in onze provincie. Meer informatie over het fenomeen 'de amfibieëntrek' vind je op de landelijke website www.padden.nu.