AMSTERDAM - Op 5 september 2022, verscheen de debuutroman ‘Ware liefde, dodelijke haat’ van Doortje Rome bij Uitgeverij Doornwater. Haar eersteling, een erotische thriller, werd bijzonder goed ontvangen. Toch heeft de – van origine Zuid-Afrikaanse – auteur te maken (gehad) met een schrijversblok.


‘De rollercoaster aan heftige gebeurtenissen is mij simpelweg even teveel geworden’, laat zij desgevraagd weten. Rome heeft ook heel wat te verstouwen gekregen in haar leven. De innemende auteur werd, als derde kind van een plantage-eigenaar, geboren in het buitengebied van Johannesburg. Haar vader was actief in de Afrikaner Weerstandbeweging en Doortje groeide op met het verhaal dat blanken superieur zijn aan gekleurde mensen.

Tijdens haar studie Nederlands aan de Universiteit van Kaapstad kwam zij in aanraking met activistische medestudenten en vond zij bevestiging in haar afkeer van het racisme dat haar in haar ouderlijke omgeving in de greep had gehouden. Het is ook in die periode dat zij haar eerste korte verhalen schreef. Na haar afstuderen publiceerde Rome haar eerste roman die, dezelfde dag dat hij verscheen, werd verboden in verband met het erotische karakter van het boek. Ze werd opgepakt en verdween voor een halfjaar in een cel. Haar boeken en manuscript werden vernietigd.

Na haar vrijlating trouwde ze met een medegevangene, vooral om terugkeer naar Johannesburg te voorkomen. Haar man werd burgemeester van het township Kayamandi, maar dat huwelijk liep na enkele jaren op de klippen. Na haar scheiding verdiende ze de kost door bij een vertaalbureau te werken.

Inmiddels woont Rome, met haar huidige man, in een dorpje in de buurt van Amsterdam. Daar pakte zij het schrijven weer op, hetgeen resulteerde in ‘Ware liefde, dodelijke haat’; haar eerste Nederlandse roman. Niet alleen haar uitgever, maar ook een groot aantal lezers, sluit de charmante auteur en haar werk direct in het hart. Ondanks de hartverwarmende reacties die zij mocht ontvangen na de verschijning van ’Ware liefde, dodelijke haat’, weet Doortje Rome vooralsnog haar tweede Nederlandse boek, nog niet te voltooien.

Geruime tijd wist zij zelfs geen letter op papier te krijgen doordat, zoals zij zelf zegt: ‘alle heftige gebeurtenissen uit het verleden, en het warme bad waarin zij in Nederland terecht kwam’, haar even teveel werden. Toch is er hoop… Rome is namelijk, samen met een andere auteur, wiens naam wij nog niet los wisten te krijgen, bezig met een nieuw boek. Ook dát boek zal behoren tot het erotische genre.

Natuurlijk probeerden wij meer informatie los te krijgen bij haar uitgever (Uitgeverij Doornwater), maar ook daar houdt men de kaken stevig op elkaar.

Van Doorn: “Wij hebben respect voor het feit dat Doortje pas met meer nieuws naar buiten wil komen als het gezamenlijke project meer vorm heeft”. Van de Water vult aan: “Doortje heeft veel meegemaakt en zij is heel blij met alle positieve reacties op haar eerste boek, maar toch was ook dát weer een hectische periode. Jullie horen meer als de tijd daar rijp voor is…”

‘Ware liefde, dodelijke haat’ is via alle reguliere kanalen én via https://uitgeverijdoornwater.nl verkrijgbaar.