ONDERDIJK - Caroline Cocheret heeft een bijzonder beroep. Zij is vinoloog en geeft wijncursussen door het gehele land. De populariteit van wijnen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Was het vroeger een elitair genoegen, tegenwoordig komt die interesse vanuit allerlei lagen van de bevolking en dat doet Caroline deugd. Zeker niet alleen omdat het haar markt vergroot, maar vooral omdat het haar vak interessanter maakt door de variëteit aan mensen die ze tijdens haar werk ontmoet. Het beroep van deze vrouw boeit mij en omdat ik er graag meer over wil weten, vraag ik of ze met mij in gesprek wil en dat wil ze.

We spreken af in het gezellige dijkhuisje in Onderdijk waar zij en haar man met veel plezier wonen. Zodra ik binnenstap, komen er direct een hond en een kat op mij af. Caroline blijkt een groot dierenliefhebber te zijn: “Naast poes Lotte, hond Toto en een pup op komst hebben wij ook nog acht paarden en twee pony’s’ en geef ik op bescheiden schaal paardrijles aan kinderen uit de buurt”, vertelt Caroline. Enfin, naast de waardering voor wijn, delen wij dus de liefde voor dieren. Het is weliswaar koud, maar het ijs is gebroken! Caroline heeft het erg naar haar zin in het landelijke Onderdijk, ondanks dat ze oorspronkelijk uit de omgeving van Amsterdam komt.

Wanneer ik ook de buitenbeesten heb bewonderd en we eenmaal aan tafel zitten met een kop koffie, vraag ik Caroline hoe haar passie voor wijn is ontstaan en wat haar heeft doen besluiten er haar werk van te maken. Caroline: “Ik hield altijd al van een goed glas wijn en van lekker eten. Ik kook graag! Maar mijn echte passie voor wijn ontstond toen ik mijn eerste Wijncursus deed. Heel ambitieus ging ik gelijk voor het Wijnbrevet en er ging een wereld - aan wijn - voor me open. Niet in de laatste plaats door mijn wijndocent Gabrielle, met wie ik inmiddels goed bevriend ben geraakt. Zij was een grote inspiratie voor mij en dat hoop ik nu ook voor anderen te zijn. Gelijk na het behalen van het Wijnbrevet, ben ik naar de Wijnacademie gegaan. Dat was in 2009. Al in 2010, ik was nog niet eens klaar met de vinologenopleiding, werd ik gevraagd door een kookschool in Amsterdam om voor hen wijnproeverijen en wijn/spijs-workshops te geven. Daarvoor moest ik me wel aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Zo geschiedde en mijn eigen bedrijf Vive le Vin was een feit! Na het behalen van mijn vinologenopleiding ben ik me daarnaast gaan toeleggen op het geven van wijncursussen en ben ik gestart met Wijneducatie Nederland.”

Caroline is al enkele jaren gediplomeerd vinoloog en is nu zelfs bezig met de opleiding tot Magister Vini, de hoogste wijnopleiding in Nederland. Was er nog zoveel meer te leren over wijn?

Caroline: “Al tijdens mijn eerste Wijncursus raakte ik er van doordrongen dat je nooit uitgeleerd zult raken over wijn. Er zijn 1356 (!) druivenrassen bekend waarvan wijn gemaakt wordt, er zijn honderden herkomstgebieden en ontelbaar veel wijnproducenten, van ambachtelijke, kleine wijnboer tot industriële massaproducenten. Daarnaast zijn er zo veel verschillen in terroir (hiermee worden onder meer de ligging en de grondsoort van de wijngaard aangeduid) en vinificatietechnieken (wijnbereiding); geen wijn is hetzelfde. Mijn honger naar kennis stopt nooit. Dat is de reden dat ik nu de opleiding tot Magister Vini volg, de hoogste wijnopleiding in Nederland. In de 18 jaar dat deze opleiding bestaat, hebben tot nu toe slechts 11 personen deze titel behaald. Aan ambitie ontbreekt het mij niet, dat mag duidelijk zijn. Maar hoe belangrijk de theoretische kennis ook is, het meeste leer je toch in de praktijk. Vandaar dat ik zo veel mogelijk wijnproducenten probeer te ontmoeten. Op professionele proeverijen, op (internationale) wijnbeurzen, maar vooral tijdens wijnreizen. Niets is mooier dan een gepassioneerde wijnmaker aan het werk te zien, het terroir te voelen en - natuurlijk - zijn of haar wijnen te proeven.”

Caroline geeft met regelmaat wijncursussen, doorgaans op locatie. Ik vraag haar hoe dat er inhoudelijk uitziet. Caroline: “Ik leg tijdens mijn wijncursussen de nadruk op de praktijk, iedereen kan tenslotte de theorie uit een boek halen. Ik besteed veel aandacht aan het leren proeven, op wijn en spijs combineren en ik deel mijn eigen kennis en ervaring. Ik schenk altijd kwaliteitswijnen. Daar wordt bij veel cursussen op bezuinigd. Bij mij nooit! Niet in de laatste plaats omdat ik de wijnen zelf ook proef en lekker wil vinden.”

De interesse in wijnen is de laatste jaren enorm toegenomen. Vroeger was dat toch feitelijk weggelegd voor de elite; de rijkeren onder ons. Tegenwoordig zijn mensen uit alle lagen van de bevolking geïnteresseerd in wijnen. De grootste hype hebben we wellicht achter de rug, maar de interesse blijft. Heeft dat ertoe bijgedragen dat je (soms) ook workshops voor particulieren geeft? Caroline bevestigt de toegenomen belangstelling en vult aan: “Er komt steeds meer belangstelling voor wijncursussen. Meer en meer mensen kiezen voor betere wijnen en willen daarom hun kennis verbreden. Zodat je een beetje weet wat je moet kiezen in de winkel en in een restaurant. Ook horecapersoneel schuift geregeld aan bij mijn wijncursussen omdat er meer en meer belang wordt gehecht aan het geven van goede uitleg aan tafel. Daarnaast is een Wijncursus natuurlijk vooral ook heel erg leuk! Je leert andere mensen kennen met dezelfde interesse en het is behalve leerzaam ook heel gezellig.”

Ook in wijn zie je vaak een trend ontstaan. Ik vraag Caroline tenslotte naar de trends van dit moment. Caroline vertelt dat er steeds meer belangstelling komt voor wijnen van kleinschalige, ambachtelijke wijnboeren. “Ook biologische, biodynamische en zelfs natuurwijnen winnen terrein” vertelt zij. “Oude, bijna vergeten druivenrassen komen terug en worden opnieuw gecultiveerd. Mousserende wijnen worden meer verkocht, maar prosecco is passé. Ik verwacht dat er in de toekomst meer echt goede rosé zal worden gedronken, ook bij de maaltijd.”

De mogelijkheden
Vive la Vin! Dat is het motto van Wijneducatie Nederland. Wijneducatie Nederland wil haar klanten wijn laten beleven. Dit doet zij door het geven van wijncursussen, workshops en proeverijen. Alles is mogelijk. U krijgt een wijnevenement op maat op locatie of lekker bij u thuis aan de keukentafel. Van een 4 gangen diner met bijpassende wijnen thuis voor 4 personen tot een uitgebreide presentatie/lezing inclusief wijnen en bijpassend mondvermaak voor 40 van uw beste klanten in uw bedrijf of op elke denkbare locatie.

Denkt u bijvoorbeeld aan:
- Wijn/Spijs avond met heerlijk diner en/of hapjes perfect afgestemd op de wijnen.
- Wijnproeverij met een specifiek land of druif als thema.
- Champagneproeverij inclusief sabreren met de sabel.
- Kerstwijnen proeven met tips voor de kerstdis.
- Interessante lezing over wijn inclusief proeverij voor uw bedrijf.
- Complete wijnproeverij voor een bedrijfs- of familiefeest.

Is uw interesse gewekt? Neem dan contact op via info@wijneducatienederland.nl.

Tekst: Hanneke Tinor-Centi (HT-C Communicatie en Marketing)