AMSTERDAM - Hij vormt sinds kort een markant beeld aan de Ringvaart in stadsdeel Oost: de nieuwe fiets- en voetgangersbrug met de grote rode deur die fungeert als waterkering. Donderdag 1 maart om 12.00 uur wordt de brug feestelijk geopend.

De nieuwe brug ligt tussen de Valentijnkade ter hoogte van de Kramatweg en het fietspad op de Oosterringdijk en vormt een directe en verkeersveilige verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de Indische Buurt en Amsterdam Science Park.

De waterkerende deur die in de brug is geïntegreerd, bestaat uit twee gekoppelde stalen delen. De deur kan bij hoog water worden gesloten om opkomend water te weren uit de Ringvaart. De deur vervangt de oude toldeur bij de iets verderop gelegen Hartmanbrug, die aan vervanging toe was. Aan de kant van de Oosterringdijk is onder de brug een ecopassage gerealiseerd. Kleine dieren zoals de woelmuis en de ringslang kunnen hierlangs ongestoord hun weg in en uit het water zoeken.

De brug is een gezamenlijk project van de gemeente Amsterdam en Waternet (namens het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en is ontworpen door Bureau Arjan Karssen.

Naam van de brug

De brug is vernoemd naar Maria Sklodowska-Curie, een Pools-Franse wetenschapster die in de vorige eeuw tweemaal een Nobelprijs won: in 1903 die voor natuurkunde en in 1911 die voor scheikunde.