AMSTERDAM - Zaterdag 20 januari 2018 vindt onze allerlaatste Open Dag plaats voor de opening van de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018. Voordat het zover is gaan we de stations die deze dag te bezoeken zijn alvast één voor één langs: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. Zo kunt u alvast kennismaken met de bijzonderheden van deze stations. Vandaag nemen we u mee naar station Europaplein. Schrijf u via deze link in om het station op 20 januari zelf te bezoeken.

Station Europaplein ligt – zoals de naam het al zegt – onder het Europaplein en vlak naast het congrescentrum RAI Amsterdam. Het station krijgt 2 ingangen: één aan de zuidzijde ter hoogte van de Hollandhal en één aan de noordzijde bij de Europahal. Het is met 8 meter onder NAP het minst diepgelegen, ondergrondse station. Naar verwachting zullen per dag ongeveer 20.000 passagiers het station gebruiken.

De buurt

Bij het Europaplein in de Rivierenbuurt komen meerdere statige lanen zoals de Rooseveltlaan en President Kennedylaan samen. Met het station wordt deze woonbuurt, naar het stedenbouwkundig plan van H.P. Berlage in de bouwstijl van de Amsterdam School, met goed openbaar vervoer ontsloten.

Pieken en dalen

Bij het ontwerp van het station is rekening gehouden met de bezoekerspieken van de RAI. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse IBC (International Broadcasting Convention), het grootste congres ter wereld voor televisiemakers: dit congres wordt gemiddeld door zo’n 55.000 mensen bijgewoond, die voor een groot deel met het openbaar vervoer naar het congrescentrum zullen komen.

De bouw

Station Europaplein liep tijdens de bouw steeds wat voor op de bouw van de overige stations. Ook het testprogramma werd als eerste bij dit station gestart en in die zin was Europaplein voor de testers van de Noord/Zuidlijn dan ook een echt leerstation. De lessen die we leerden uit de testresultaten bij dit station konden later in de andere stations toegepast worden toen het testen daar ook was begonnen.

Kunstwerk

Het kunstwerk in station Europaplein wordt gemaakt door Gerald van der Kaap. Hij ontwierp een filmisch kunstwerk, geïnspireerd door de film noir. Gerald noemde het zelf ‘een gestolde beweging, die van twee kanten op je af golft’. In veel films komen de hoofdrolspelers elkaar tegen op een station, ter afscheid of een eerste begroeting. Het kunstwerk is geen kopie van een bestaande scène, maar moet eerder gezien worden als een ‘still’, een stilstaand beeld van een (nog) niet-bestaande film. Een film zonder plot, die zich afspeelt in het station. Het ontwerpvan Van der Kaap beslaat zo’n 240 meter glas, op beide wanden van het perron. Het werk is nog niet bevestigd en is dus niet te zien tijdens de Open Dag.

Feiten en cijfers station Europaplein

  • Het station is 177 meter lang, 24 meter breed en 10 meter diep
  • Het station ligt op 8 meter onder NAP
  • Het station beschikt over 8 roltrappen en 6 liften
  • Er zijn 14 OV-chippoortjes en 4 OV-chipkaartautomaten
  • Het aantal geschatte reizigers per dag is 20.000, maar bij de bouw is rekening gehouden met grote reizigerspieken
  • Het station heeft zijperrons en vormt hiermee een uitzondering t.o.v. de andere stations
  • Het kunstwerk van Van der Kaap strekt zich uit over 240 meter en omvat 630 aparte afbeeldingen, uitgevoerd op glasplaten

Looproute Open Dag

De ingang van station Europaplein is tegenover ingang C van de RAI. Hier daalt u af naar één van de twee perrons. U loopt naar het einde van het perron en verlaat het station aan de kant van het Scheldeplein. U kunt zich hier aanmelden om station Europaplein te bezoeken of/en één van de andere vijf stations die open zijn. Hopelijk zien we u zaterdag!