AMSTERDAM - Zaterdag 20 januari 2018 vindt onze allerlaatste Open Dag plaats voor de opening van de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018. Voordat het zover is gaan we de stations die deze dag te bezoeken zijn alvast één voor één langs: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. Zo kunt u alvast kennismaken met de bijzonderheden van deze stations. Vandaag nemen we u mee naar station De Pijp. Schrijf u via deze link in om het station op 20 januari zelf te bezoeken.


De Pijp is het enige station waar de perrons onder elkaar liggen, op 16,5 en 26,5 meter diepte. Om zo min mogelijk huizen te slopen is de Noord/Zuidlijn voornamelijk onder brede straten gebouwd. Omdat de Ferdinand Bolstraat niet breed is, is er hier gekozen om twee aparte stations boven elkaar te bouwen. Uiteindelijk hoefden er zodoende maar twee huizen gesloopt te worden ten behoeve van de bouw van de entrees van de Noord/Zuidlijn. Op deze plekken staan nu, bovenop de entrees, lage woonflats, waarvan het ontwerp in samenspraak met de buurt tot stand is gekomen.


Diepste station van Nederland Het onderste perron van station De Pijp ligt op NAP -25,6 meter en daarmee is dit het diepste station van Nederland. Ter vergelijking: station Blijdorp in Rotterdam ligt op NAP -17 meter. Om onder de Ferdinand Bolstraat een station te bouwen moesten we de bouwput zelfs tot 32 meter diepte uitgraven. Om zo diep te bouwen, moesten er extra maatregelen worden genomen, waaronder het graven onder verhoogde luchtdruk.

Omgeving

Wie na een ondergrondse rit bij station De Pijp boven de grond komt, belandt midden in een van de oudste volksbuurten van Amsterdam: De Pijp. De noordelijke toegang van dit station komt uit aan het begin van de befaamde Albert Cuypmarkt. Ook een aantal van de grootste publiekstrekkers van Amsterdam zoals The Diamond Factory en de Heineken Experience zijn in de buurt te vinden. Een combinatiebezoek is dus snel gemaakt en met de metro ben je er zo.

Kunst

Uiteraard is ook in station De Pijp kunst te zien. Amalia Pica zag het als een bijzondere uitdaging om het nieuwe metrostation te doordrenken met de kleuren en de beweeglijkheid van de wijk, waar ze ooit zelf woonde. Uiteindelijk resulteerde dit in een ontwerp waarin de kleuren van de wijk letterlijk doorsijpelen in het metrostation. Volgens de kunstenares zelf is haar werk geslaagd als mensen zich nét iets lichter en gelukkiger voelen zodra ze naar buiten lopen, zonder dat direct te relateren aan het kunstwerk dat ze net gezien hebben.

Funfacts station De Pijp

  • De metrohal is 220 meter lang met een bijna even zo lang kunstwerk van Amelia Pica
  • Straks verwachten we hier elke dag 18.000 reizigers
  • Het bovenste perron ligt op 16,5 meter diepte
  • Het onderste perron ligt op 26,5 meter diepte en is het diepste station van Nederland
  • Station De Pijp heeft 5 roltrappen voor het bovenste- en 5 voor het onderste niveau
  • De roltrappen naar het onderste niveau meten 45 meter; iets korter dan die bij de Vijzelgracht
  • Er zijn 2 liften

Route Open Dag

De toegang is op de hoek Ferdinand Bolstraat/Albert Cuypstraat. U daalt af naar het niveau van de metrohal. Hier gaat u eerst naar het onderste perron, daarna gaat u naar het bovenste perron. Uiteindelijk verlaat u het station op de hoek van de Ferdinand Bolstraat/Ceintuurbaan.

Nog een feestje

Bovengronds onderging de Ferdinand Bolstraat de afgelopen jaren ook een metamorfose. Dit werk, uitgevoerd door project de Rode Loper, is nu helemaal klaar. Ook dit wordt op 20 januari gevierd met allerlei feestelijke activiteiten bovengronds. Op www.amsterdam.nl/komkijken vindt u het programma van de opening van de Ferdinand Bolstraat.


Hopelijk zien we u op dit feestje en op onze Open Dag op 20 januari! Schrijf u via deze link in om een bezoek aan het station te brengen.