Je werkgever wil praten over 'ontslag met wederzijds goedvinden'. Wat houdt dat precies in? Simpel gezegd betekent ontslag met wederzijds goedvinden dat jij en je werkgever het samen eens worden over het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Jullie maken hierover afspraken die meestal worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (VSO) of beëindigingsovereenkomst. Het is een manier om uit elkaar te gaan zonder een formele ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter. Maar is dit altijd de beste optie voor jou als werknemer? Wat zijn de gevolgen voor je WW-uitkering en ontslagvergoeding? En ben je wel verplicht om akkoord te gaan? Dit artikel legt uit wat ontslag met wederzijds goedvinden betekent, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je absoluut op moet letten voordat je instemt.

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden precies?

Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat beide partijen – werkgever en werknemer – het eens zijn over het stoppen van het dienstverband. Er is geen eenzijdige opzegging door de werkgever (waarvoor hij toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig heeft) of ontslagname door jou. Jullie besluiten samen, in overleg, dat de arbeidsovereenkomst stopt.

Deze manier van uit elkaar gaan komt vaak voor. Het initiatief ligt meestal bij de werkgever. In plaats van een officiële ontslagprocedure te starten, doet de werkgever een voorstel om er samen uit te komen. De afspraken worden dan schriftelijk vastgelegd, meestal in een vaststellingsovereenkomst. Onthoud goed: 'wederzijds goedvinden' betekent dat jouw instemming nodig is.

Hoe wordt ontslag met wederzijds goedvinden formeel geregeld?

Ontslag met wederzijds goedvinden wordt vrijwel altijd formeel geregeld via een schriftelijke overeenkomst. Dit document heet meestal een vaststellingsovereenkomst (VSO) of soms een beëindigingsovereenkomst. In deze overeenkomst staan alle afspraken over het ontslag: de einddatum, de reden, de ontslagvergoeding, vakantiedagen, etc. Het is dit document dat je goed moet laten controleren door een expert, zoals de juristen van Mr. Ontslag, voordat je tekent.

Waarom stelt een werkgever ontslag met wederzijds goedvinden voor?

Werkgevers kiezen vaak voor deze route vanwege de voordelen: het is sneller dan een procedure via UWV of kantonrechter, de uitkomst is zeker, het scheelt kosten en gedoe, en ze hebben meer flexibiliteit in de afspraken. Soms is het ook omdat de ontslagreden niet sterk genoeg is voor een formele procedure.

Wat zijn de voordelen voor mij als werknemer?

Ook voor jou kan ontslag met wederzijds goedvinden voordelen hebben: je hebt invloed op de voorwaarden (einddatum, hoogte ontslagvergoeding, vrijstelling van werk, vervallen concurrentiebeding), er is vaak kans op een hogere vergoeding dan de wettelijke transitievergoeding, je hebt snel duidelijkheid, je WW-rechten kunnen veiliggesteld worden, en het is vaak een minder conflictueuze manier om uit elkaar te gaan.

Ben ik verplicht akkoord te gaan?

Nee, nooit. Het is een voorstel. Je bent vrij om te weigeren of te onderhandelen. Ga je niet akkoord, dan moet de werkgever de formele route via UWV of kantonrechter volgen als hij je wil ontslaan. Jouw 'nee' kan je onderhandelingspositie versterken.

Hoe zit het met mijn recht op een WW-uitkering?

Je kunt je recht op een WW-uitkering behouden, mits de vaststellingsovereenkomst correct is opgesteld. Het UWV stelt eisen: het initiatief moet bij de werkgever liggen, jou mag geen verwijt treffen (neutrale reden), en de juiste opzegtermijn moet zijn gehanteerd.

Waarom is de opzegtermijn zo belangrijk voor mijn WW-uitkering?

De opzegtermijn is heel belangrijk. Je WW-uitkering start pas ná afloop van de (fictieve) opzegtermijn die je werkgever had moeten hanteren. Is de einddatum in de VSO te vroeg, dan heb je een periode geen loon of uitkering. Zorg dat de juiste opzegtermijn wordt gerespecteerd.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding?

Ja, het uitgangspunt is dat je minimaal recht hebt op de wettelijke transitievergoeding. Maar omdat ontslag met wederzijds goedvinden een onderhandeling is, is er vaak ruimte voor een hogere ontslagvergoeding. De hoogte hiervan is een belangrijk punt in de gesprekken.

Kan ik onderhandelen over de voorwaarden?

Jazeker! De VSO is een voorstel. Je kunt onderhandelen over de ontslagvergoeding, einddatum, vrijstelling van werk, vakantiedagen, concurrentiebeding, getuigschrift, juridische kosten en een outplacementbudget.

Wat als ik ziek ben?

Teken nóóit een VSO als je ziek bent, zeker niet binnen de eerste twee jaar. Je loopt grote risico's met je uitkeringsrechten. Pas na twee jaar ziekte kan een VSO een optie zijn. Win direct juridisch advies in als je ziek bent en een VSO krijgt.

Heb ik bedenktijd na het tekenen?

Ja, na ondertekening heb je als werknemer 14 dagen wettelijke bedenktijd om de overeenkomst schriftelijk te herroepen.

Wanneer is juridische hulp verstandig?

Eigenlijk altijd. Een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht controleert de VSO op alle belangrijke punten, helpt je WW-rechten veilig te stellen, berekent de transitievergoeding, beoordeelt de kans op een hogere vergoeding en kan namens jou onderhandelen. Vaak vergoedt de werkgever deze kosten.

Ontslag met wederzijds goedvinden – de belangrijkste punten

Ontslag met wederzijds goedvinden via een VSO komt veel voor. Onthoud:

  • Definitie: Samen met je werkgever afspraken maken over het einde van je dienstverband.
  • Vastlegging: Via een schriftelijke vaststellingsovereenkomst (VSO).
  • Niet verplicht: Jouw instemming is nodig.
  • WW-uitkering: Behoud van recht mogelijk, mits VSO correct is opgesteld.
  • Opzegtermijn: Heel belangrijk voor de startdatum van je WW.
  • Transitievergoeding: Minimaal recht hierop; onderhandel vaak voor meer.
  • Onderhandelen: Altijd mogelijk over alle voorwaarden.
  • Ziekte: Wees extreem voorzichtig; teken niet binnen 2 jaar ziekte.
  • Bedenktermijn: 14 dagen na ondertekening.
  • Juridische hulp: Schakel een expert in voor controle en onderhandeling.

Door goed geïnformeerd te zijn en deskundig advies in te winnen, zorg je ervoor dat het ontslag met wederzijds goedvinden onder de best mogelijke voorwaarden voor jou plaatsvindt.