AMSTERDAM - Ondernemen brengt vrijheden met zich mee. Maar ook extra financiële risico’s, vooral in deze onzekere tijden. Daarom is het zaak om die risico’s zoveel mogelijk af te dekken. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, bijvoorbeeld. Dit zijn drie tips voor beginnende zzp’ers.

1. Juridisch advies
Op een juridisch conflict zit niemand te wachten. Helaas valt het nooit helemaal te voorkomen. Maar wat je wél kunt doen, is jezelf er zo goed mogelijk tegen beschermen. En, in het geval van een conflict, zorgen dat je over goede juridische bijstand beschikt. Met een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers ben je hiervan verzekerd.

Soms kun je te maken krijgen met een opdrachtgever die weigert te betalen. Of een ontevreden klant die dreigt met een schadeclaim. Zo’n situatie kan je veel geld, tijd én stress opleveren. Tenzij je over een rechtsbijstandsverzekering beschikt. Hiermee krijg je juridisch advies en een complete incassoservice die wanbetalers geen kans geeft.

Ook profiteer je van een juridische preventiedienst die je documenten, overeenkomsten en contracten op onjuistheden controleert. Daarmee voorkom je dat je een flink bedrag moet ophoesten vanwege een foutje in de kleine letters. Als zzp’er heb je al genoeg boontjes te doppen.

2. Geen fiscale verrassingen
Als slimme ondernemer denk je vooruit. Ook wanneer de klussen niet voor het oprapen liggen, moet er brood op de plank komen. Daarom is het cruciaal dat je genoeg geld opzij zet. Niet alleen om je vakantiedagen, ziektedagen en pensioen mee te kunnen betalen – maar ook voor je omzet- en inkomstenbelasting.

Reserveer in ieder geval zo’n 25-30% van je omzet voor belastingen en andere bedrijfskosten. Met een gemiddeld inkomen zit je daarmee safe. Met een bovengemiddeld inkomen (50.000 tot 100.000 euro) is het verstandig om meer geld apart te zetten. Je belandt dan namelijk in de hoogste belastingschijf (49,50%, tarief 2020) en maakt waarschijnlijk ook meer bedrijfskosten.

3. Nooit zonder inkomen
Een veelgemaakte fout onder ondernemers is dat ze geen vangnet hebben bij uitval. Dagelijks raken er zo’n 200 mensen uitgeschakeld – door een bedrijfsongeval op de werkvloer, bijvoorbeeld. Of een verkeersongeluk. Maar ook door een zwangerschap, een sportblessure of mentale klachten kun je tijdelijk van de arbeidsmarkt raken. Daarom is het belangrijk om, naast een buffer, ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers te hebben. Als je tijdelijk of langdurig niet kan werken, ben je daarmee verzekerd van een inkomen.

Veel ondernemers denken dat een aov voor zzp’ers prijzig is, maar dit is een hardnekkig fabeltje: slechts één jaar van je buffer leven kost namelijk al meer dan tien jaar aan aov-premie, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je deze weer deels terugkrijgt van de Belastingdienst.