AMSTERDAM - De site www.gevelstenenvanamsterdam.nl geeft een overzicht van de 1000 gevelstenen die de stad Amsterdam rijk is. Elke gevelsteen wordt op de website in tekst en beeld gepresenteerd. Wilt u de gevelstenen live bestuderen? Volg dan de Haarlemmerstraatroute, Wallenroute of de Reilgieroute langs gevelstenen.

Een stukje geschiedenis

Ooit waren er veel meer gevelstenen in Amsterdam. Naar schatting wel zo’n drieduizend. Nu zijn er zo'n 700 historische exemplaren overgebleven. In de loop der tijd zijn er 300 moderne gevelstenen bijgekomen. De eerste gevelstenen verschenen In de 16e eeuw. De oudste gevelsteen vindt u op Zeedijk 16 en Nieuwmarkt 4. Gevelstenen waren bedoeld om huizen te markeren. Het was immers nog de tijd van vóór de straatnaambordjes en er waren nog geen huisnummers. Een huis werd simpelweg aangeduid met: 'dat ene huis met die leeuw in de gevel'.

Haringen en haas

Een gevelsteen met een knagende bever, met beschermheiligen, met haringen, met kies, met bakker, met een profeet, een aambeeld en hamer, een familiewapen, een springende haas en een filosofische steen met met woord 'waarom'... Gevelstenen hadden ook de functie van 'uithangbord'. Voor een tandarts, smid of bakker had je dus geen Gouden Gids nodig.

Sierstenen

Rond 1800 werd een systeem van huisnummering ingevoerd. Een gevelsteen was niet meer nodig om een huis te markeren, maar het stónd natuurlijk wel nog mooi. Sierstenen dus. Gelukkig zijn er nog genoeg over. Met recht verborgen pareltjes!